Sanayi devrimi üretimde hız ve verimlilik sağladı. Sanayi devriminin sonuçları arasında en önemli etkenler sosyolojik açıdan oldu diyebiliriz.
İlk pamuk fabrikası, Samuel Slater’ın İngiltere’nin üretim teknolojisini ABD’ye getirmesinin ardından inşa edildi. Değirmen, Kuzeydoğu’ya iş ve ticaret getiren suyla çalışıyordu. Sonraki yıllarda aynı teknolojiler kullanılarak birçok fabrika ve değirmen inşa edildi.
1869’da ilk kıtalararası demiryolu tamamlandı. Ülke çapında malların, insanların ve hammaddelerin taşınmasına izin verdiği için ABD için büyük bir başarıydı. Amerikan Sanayi Devrimi sırasında Samuel Morse, ulusun iletişim kurmasını sağlayan bir tel üzerinden elektrik sinyalleri gönderen telgrafı geliştirdi. Andrew Carnegie, ABD’deki ilk çelik fabrikalarını kurdu. Aynı zaman diliminde Alexander Graham Bell telefonu icat etti.
Sanayi devrimi en iyi nasıl tanımlanır?
Sanayi Devrimi, toplumları tarım ekonomisinden, ürünlerin artık yalnızca elle değil, makinelerle yapıldığı bir üretim ekonomisine kaydırdı. Üretim ve verimliliğin artmasını sağladı. Daha düşük fiyatlar, daha fazla mal, iyileştirilmiş ücretler ve kırsal alanlardan kentsel alanlara göçe yol açtı.
Sanayi devrimi ne zaman oldu?
İlk Sanayi Devrimi, 1700’lerin ortalarından sonlarına kadar Büyük Britanya’da, makine imalatı nedeniyle büyük miktarlarda mal üretilmesiyle başladı. Tüm dünyaya yayıldı ve İkinci Sanayi Devrimi, 1800’lerin sonlarında ABD’de başladı. Teknolojide daha fazla verimlilik sağlayan daha fazla ilerleme gördü.
Demir-çelik kullanımı, kömür ve buhar gibi yeni enerji kaynakları ve fabrika sistemi gibi teknolojik değişimler işbölümüne ve uzmanlaşmaya yol açarak verimliliği artırdı.
Sanayi devriminin en önemli buluşları neler?
Birinci Sanayi Devrimi’nin en önemli icatları arasında buhar makinesi, eğirme makinesi, çırçır makinesi ve telgraf sayılabilir. Bunu, içten yanmalı motorun, kontrollü elektriğin ve ampulün gelişini gören ikinci Sanayi Devrimi izledi.
Sanayileşmenin avantajları
Sanayi Devrimi, istihdam fırsatlarında bir artış yarattı. Fabrikalardaki ücretler, bireylerin çiftçi olarak kazandıklarından daha yüksekti. Fabrikalar yaygınlaştıkça, onları işletmek için ek yöneticilere ve çalışanlara ihtiyaç duyuldu, bu da iş arzını ve genel ücretleri artırdı.
Fabrikaların ve büyük şirketlerin çoğu şehirlerin yakınında bulunduğundan, nüfus genellikle mevcut konut arzını ezerek iş aramak için kentsel alanlara göç etti. Şehir planlamasında önemli gelişmelere yol açtı.
Artan inovasyon aynı zamanda daha yüksek eğitim seviyelerine yol açtı. Yeni icatların geliştirilmesini tetikledi. Öncü olunan icatlar arasında dikiş makinesi, röntgen, ampul, hesap makinesi ve anestezi yer alıyor.
Sanayi Devrimi’nin ilerlemeleri nedeniyle ülke, imalatta kullanılan ilk içten yanmalı motoru, akkor ampulü ve modern montaj hattını gördü. Sanayi Devrimi, insanların çalışma şeklini, onlara sunulan teknolojileri ve dolayısıyla yaşadıkları yeri değiştirdi. İşçiler için yaşam koşulları iğrenç olmaya devam etse de birçokları için hayatı rahat hale getirdi ve bu da sonunda işçi sendikalarının yükselişini körükleyerek çalışma koşullarının iyileştirilmesine ve adil ücretlere yol açtı.