Geçtiğimiz hafta tamamlanan dünyanın en büyük mobil fuarlarından Mobil Dünya Kongresi 2016’da, bu yılın sanal gerçeklik yılı olacağı konuşuldu. Samsung, LG ve HTC gibi dev markaların VR teknolojilerini Mobil Dünya Kongresi’ne getirmesi bir yana, yeni ürünlerini lansmanlarında sanal gerçekliği bir araç olarak kullanmaları, bahsi geçen teknolojinin kalıcı olacağının sinyallerini veriyor. Nihayetinde geleceğin VR teknolojisinde olduğuna dair ciddi bir öngörü var.
Ancak şöyle bir kaç yıl geriye dönersek, aynı firma ve içerik üreticilerinin 3D TV için de benzer sözleri sarf ettiklerini görebiliriz. Nitekim o dönem için 3D TV’lerin artık bir standart olmaya hazır oldukları ve insanların TV şovlarından filmlere, spor müsabakalarından dizilere kadar pek çok izleme alışkanlığında devrimsel farklılıklara yol açacağı ileri sürülmüştü. Bugünse firmaların büyük çoğunluğu 3D TV üretiminden vazgeçmiş durumdayken televizyon kanalları da öncelik sıralamasına UHD/4K içerikleri aldı.
Elbette VR teknolojisinin şansı 3D’ye göre daha yüksek. 3D TV izleyicilere ek bir bakış, yeni bir açı verirken, sanal gerçeklik izleyicilere istediklere yere gitme ve istedikleri şeyi yapma sözü veriyor.
Daha gerçekçi bir VR deneyimi için 2.000 dolar civarında yüksek donanımlı bir PC’ye ihtiyaç duyduğunuz düşünüldüğünde, sanal dünyaların serin sularında yüzmek için henüz çok erken olduğunu fark edeceksiniz. İşte bu yüzden Google Cardboard gibi telefonunuzla uyumlu, çok daha ucuza size gerçek bir VR deneyimi sunan başlıklar var.
VR kaskların başarısı sadece yüksek satış rakamlarından ibaret değil. İşin yaratıcılık kısmı da bir o kadar önemli. Şayet bu yeni teknolojik oyuncaklar satışa sunulduklarında beklenen ilgiyi görürse 2016 sonuna kadar teknoloji gündeminde bir ana akım oluşturacak. Sanal gerçeklik kaskları kalıcı mı yoksa 3D TV gibi anlık bir heves mi? Durum tartışmaya açık. Tek bildiğimiz bu aralar epey moda olduğu!