Samsung büyük bir satın alma olayında son aşamaya geldi. Apple ile özdeşleşen kişisel asistan Siri’nin geliştiricisi Viv şirketi, Samsung bünyesine katılıyor.
Samsung, Dag Kittlaus, Adam Cheyer ve Chris Brigham tarafından kurulan, yapay zeka ve asistan sistemleri konusunda uzman olan Viv’i satın alıyor. 2010 yılında Apple için Siri’yi geliştiren firma olan Viv, bundan böyle Samsung için teknoloji üretecek.
2012 yılında Apple’ın Siri markasını satın almasından sonra Viv Labs’ı kuran üçlü, şimdi de Samsung bünyesinde çalışacak. Satın alma gerçekleşirken ödenen miktar ise ne yazık ki henüz açıklanmadı. Ödenen miktarın da önümüzdeki günlerde açıklık kazanması bekleniyor.
Samsung’un Viv Labs’e ilgi duymasının önemli sebepleri var. Samsung’un ilgisini asıl çeken şey, şirkete ait yapay zekanın yapabildikleri. Bu yapay zeka kendi kendine kodlar yazarak, yine kendi için yeni görevler atayabiliyor. Bu ilgi çekici teknoloji daha insansı bir telefon asistanı için önemli bir çıkış noktası olacaktır.
Viv Labs, bu sistemi 2016’nın başlarında bir konferansta göstermiş ve hayli beğeni toplamıştı. Şirketin Kurucusu Dag Kittlaus, “Biz bir deneyim yaratmaya çalışmadık. Bunun aksine geliştiricilerin istedikleri türden bir deneyim tasarlamaları için platform oluşturduk. Her kod satırını teker teker yazmak yerine, yalnızca ne yapmak istediğinizi söylemeniz yetiyor” demişti.
Kittlaus Apple’dan ayrıldıktan sonra “Siri benim için yalnızca bir başlangıç” açıklamasını yapmıştı. Kittlaus daha sonra Samsung ile temaslarına istinaden, “Benim amacım yapay zekalı asistanın her yerde bulunması. Samsung’a baktığımızda yılda 500 milyon cihaz sattığını görüyoruz. Biz genişlemeye hazırız, Samsung da kendi yapay zekalı asistanını cihazlara entegre etmeye hazır. Vizyonlarımızın bu kadar paralel olduğunu gördüğümüzde, böyle bir birliktelik için doğru zaman ve doğru kişiler olduğumuzu anladık” diyor.
Samasung’un cihazlarına katma değerli bir hizmeti entegre etmek istemesi çok anlaşılır. Apple’ın satış oranlarına gerçekten bir rakip olabilecek tek üretici Samsung. Kar marjına baktığımızda ise Apple şu anda pratik olarak rakipsiz. Yazılım tarafında ise her geçen gün Google’ın baskısını hissediyor. Bu yüzden işin yazılım tarafının iplerini kendi eline alması lazım. Android tabanlı Tizen işletim sistemi belki Google’ın güncelleme ve özellik dayatmalarından Samsung’u biraz kurtarabilir.
Samsung’un SVP’si Jacopo Lenzi, “Bu satın almayı bizim mobil tarafımız yaptı ancak Samsung’un diğer departmanlarının da bu satın almaya karşı ilgi duyduğunu görüyoruz. Bu satın almanın ileride müşterilerimize dokunduğumuz tüm uç noktalarda farklılaşmaya yol açacağını umuyoruz” dedi. Yani Samsung, öncelikle mobil cihazlarda yapay zekalı asistanı denedikten sonra, uygun tüm ürün gamlarında bunu kullanabilir.
Samsung, Viv’i satın alarak foğrudan Siri ve Google Assistant ile rakip oluyor. Ancak ne derece rakip olabileceğini kestiremiyoruz çünkü Viv henüz ortaya çıkmadı. Ancak son yıl içerisindeki gelişmelerde, yapay zekalı asistanların mobil cihazlar için vazgeçilmez olmaya başladıklarını, işlevlerini katlayarak artırdıklarını görüyoruz. Örneğin Apple’ın yeni AirPod kablosuz kulaklık ürünü Siri ile mükemmel bir uyum içerisinde çalışıyor.
Tüm bunlar bize bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız bir bilgisayar özelliğine doğru gidilen adımları gösteriyor. Samsung, belli ki yalnızca Apple veya Google gibi sesle çalışan bir dijital asistan yapmaya çalışmıyor. Sesle çalışan bir arayüz yapmaya çalışıyor. Bu arayüzü cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara, buzdolaplarından akıllı ev sistemlerine kadar her yerde kullanabilir.