Site icon TechInside
Yapay zeka, insan gücünün iş hayatındaki yerini alabilir mi?%%page%% %%sep%% %%sitename%%

Sam Altman’dan yapay zeka sistemlerinin ele geçirdiği iş kolları hakkında ilginç yorum!

OpenAI CEO’su ‘ChatGPT çok ileride’

Ancak popüler yapay zeka aracı ChatGPT’nin de patronu olan Sam Altman henüz paniğe kapılmamamız gerektiğini söylüyor. Altman, bu haftanın başlarında X’teki bir gönderide lojistik şirketindeki bazı ekiplerin yapay zekanın görevleri nasıl hızlandırabileceğini zaten gördüğünü yazan Flexport CEO’su Ryan Petersen’e yanıt veriyordu.

Petersen, “Flexport operasyon teknoloji ekibinin bu hafta kullanıma sunduğu yeni GPT-4 tabanlı yardımcı pilotumuz sayesinde, eskiden operatörlerin 30 dakikasını alan bir görev artık tek bir komutla 20 saniyede gerçekleştirilebiliyor.” diye yazdı.

Flexport, gönderilecek malları olan işletmeler ile bu malları dünya çapında taşıyan taşıyıcılar arasında aracı görevi gören bir lojistik şirketi. Bu ayın başlarında şirket, işletmelerin ürünlerinin hareketini otomatikleştirmesine yardımcı olmak için AI destekli yeni bir tedarik zinciri platformunu da kullanıma sundu.

Petersen, “Yük taşımacılığındaki çok sayıda benzer görev, benzer yapay zeka tabanlı otomasyona duyarlı olacak. Önümüzdeki aylarda hepsini birer birer ortadan kaldırmayı planlıyoruz.” diye yazdı. 

Petersen, bu ayın başlarında Flexport’un tek CEO’su olarak görevi devraldı ve biraz tartışmalı bir şekilde, yeni işe alımların başlamasından sadece birkaç gün önce düzinelerce teklif mektubunu iptal etti.

Petersen, gönderisinde navlun koordinasyonunun işçilik maliyetinin, uluslararası nakliye maliyetinin yaklaşık %10’unu oluşturduğunu belirtti. “Yapay zeka, satın aldığınız hemen hemen her şeyi daha ucuz hale getirecek.” diye yazdı.

Altman, Petersen’in gönderisini kullanarak, insanların işlerini daha hızlı yapmalarına yardımcı olma ve performansta “niteliksel değişiklikler” yaratma konusunda AI’in güçlü yönleri olarak gördüğü şeyleri yineledi. Altman, yapay zeka sistemlerinin uzun vadede “bugünün işlerini” gerçekleştirebileceği gerçeğini “topu saklamaya çalışmadığını” da sözlerine ekledi. “Bu gerçekleştiğinde yeni ve çok daha iyi işler bulacağımızdan eminim!” yazdı.

2030 yılına kadar 12 milyon insan iş değiştirecek!

Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisine ilişkin Altman’ın inancını destekleyen veriler de mevcut. Temmuz ayında yayınlanan bir raporda McKinsey, 2030 yılına kadar 12 milyon insanın farklı bir çalışma alanına geçeceğini tahmin ediyor.

Goldman Sachs’ın Mart ayı raporunda, AI‘in işgücü piyasası üzerindeki etkisinin muhtemelen önemli olmasına rağmen, birçok işin ve hatta endüstrinin yalnızca “kısmen otomasyona maruz kaldığı ve bu nedenle yapay zeka tarafından ikame edilmek yerine tamamlanma olasılığının daha yüksek olduğu” da belirtildi. Goldman’ın raporu, ABD’deki mevcut istihdamın yalnızca %7’sinin (çoğunlukla yasal ve idari alanlar) yapay zeka tarafından ikame edileceğini, işlerin %63’ünün yapay zeka tarafından tamamlanacağını ve %30’unun ise hiç etkilenmeyeceğini ileri sürdü.  

Exit mobile version