Techinside Google News
Techinside Google News

Rüzgar türbini kanadı köprü haline geldi

Rüzgar türbini kanadı köprü haline gelerek yeniden kullanıldı. Enerji sektöründe ölü rüzgar türbini kanatları geri dönüşümde büyük zorluklarla karşılaşıyor.
- Advertisement -

Hollandalı bir şirket, ana destek yapısı olarak devre dışı bırakılmış bir rüzgar türbini kanadını yeniden kullanan 3 boyutlu yazdırılmış modüler bir köprü tasarlayarak çığır açıcı bir gelişmeye imza attı.

Rüzgar türbini kanadı köprü tasarımıyla yeniden canlandı

Kompozit işleme konusunda uzmanlığıyla bilinen Werkendam merkezli Poly Products şirketi, Altyapı ve Su Yönetimi Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen bir girişim olan Dairesel Viyadük projesinin bir parçası olarak Almere’deki yapıyı kurdu. Eneco’nun Herkingen Rüzgar Santrali’ndeki devre dışı bırakma operasyonlarını ziyaret ettikten sonra ortaya çıkan yenilikçi köprünün tasarımı için şirket, mühendislik danışmanlık şirketi Antea Group, yer, yol ve su yolu altyapısı konusunda uzman olan GKB Group ve Amsterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile yakın bir şekilde iş birliği yaptı.

Poly Products’ın yönetici müdürü Michiel den Bruijcker: “Neyin mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Kompozit malzemeleri işlemede 55 yıllık deneyimimizle, mümkün olduğunca orijinal şekli koruyarak yeniden kullanımda nasıl bir rol oynayabileceğimizi araştırmak ilginç” diyor.

Uzman ekip, geçen yılı yaklaşık 12 metre (39 feet) açıklığında, 3 metre (10 feet) genişliğinde ve zaman zaman 5 tona kadar yükleri destekleyebilen tam ölçekli prototipi geliştirmek ve iyileştirmek için harcadı. Bruijcker: “Yeniden kullanım projelerinde, malzemelerin yalnızca orijinal işlevini değil, aynı zamanda potansiyellerini de dikkate almak önemlidir” dedi. Rüzgar türbini kanatlarındaki kompozitin güçlü, hafif ve hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Türbin kanatları, montajından önce herhangi bir zayıf noktayı belirlemek için Heerenveen’de test edildi ve ardından güçlendirildi. Ekip ayrıca, termoplastik ve termoset bileşenler de dahil olmak üzere yapının her yerine geri dönüştürülmüş malzemeler ve yeniden kullanılmış sac kazıklardan yapılmış bir güverte yüzeyi ekledi. Rüzgar türbini kanadının kavisli şekline uyması ve onu modüler yol güvertesine bağlaması için ekip, büyük formatlı 3D baskı kullandı. Güverteye destek veren, korkuluğu tutan ve köprünün genişliğini sağlayan mekanik süreklilik ve modüler uyarlanabilirlik sağlayan özel 3D baskılı şaftlar oluşturdular.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz