Site icon TechInside

Rusya LinkedIn’i yasakladı

Rusya’nın batılı teknoloji şirketlerine karşı sert tutumu, eski NSA/CIA ajanı Edward Snowden’in ortaya çıkardığı Prism skandalından beri çok netleşmişti. ABD’den kaçan Snowden’e de kucak açan ve sığınma hakkı veren Rusya, muhtemelen Snowden’den öğrendiği bazı bilgiler ışığında, artık ülkesinde hiçbir batılı internet/teknoloji şirketini istemediğini açık açık dile getirmeye başladı. Bu çatışmanın son kurbanı ise kariyer odaklı sosyal ağ LinkedIn oldu.

Microsoft’un 24 milyar dolar ödeyerek satın aldığı LinkedIn artık Rusya’da yasaklı.

Rusya’nın geçen yıl çıkardığı veri merkezi yasasına dayanarak, Rusya’da faaliyet göstermesi mahkemece yasaklanan LinkedIn bundan böyle Rusya’da erişime kapatılacak.

Microsoft’a burada istenmiyorsun mesajı

Söz konusu yasa, Rus vatandaşlarına hizmet veren servislerin, Rus vatandaşlarına ait verileri sadece Rusya içindeki veri merkezlerinde saklaması zorunluluğu getiriyor.

Bu yasa ile, aynı ABD’de istihbarat servislerin yaptığı gibi, Rus istihbarat servisleri de, söz konusu veri merkezlerine girip ülkede kimin ne yaptığını takip edebilme imkanına kavuşuyor.

Ancak yasanın çıkmasından sonra, ülkede veri merkezi kurmayan batılı dijital servisler, birbir ofislerini kapatmak zorunda kalmışlardı. Googl Rusya’da işlettiği Ar-Ge ofisini de Rusya dışına taşımış, Rusya ile batılı internet/teknoloji şirketleri tam anlamıyla soğuk savaşa girmişti.

Yeni kararla birlikte Rusya Microsoft’a da ağır bir darbe vurmuş oldu.

Microsoft’un müşterilerinin bilgilerini sorgusuz sualsiz NSA ve CIA’ye teslim ettiğinin ortaya çıktığı Prism skandalından sonra Rusya ülkedeki devlet kurumlarında Microsoft ürünlerinin kullanımını yasaklamış, mümkün olan ilk fırsatta tüm Microsoft ürünlerinin Rus menşeli alternatif yazılımlarla değiştirilmesi emrini vermişti.

Rusya’da şu anda Facebook’a alternatif çok popüler bir Rus sosyal ağı kullanılıyor. Google’a alternatif olarak Yandex servisleri hizmet veriyor. Microsoft ve Apple’a alternatif yaratma çabaları da tüm hızıyla devam ediyor.

Exit mobile version