Bu örnekler, Rus girişimcilerin Avrupa’daki tek yatırım değil. Uzun bir süredir girişim sermayesi alanında rol kapmaya çalışan Rus şirketleri, gerek fintech gerekse diğer alanlarda yaptıkları yatırımlarla haberlerde yerlerini alıyordu.
Rus girişim sermayesi şirketlerini ve yatırımlarını listeleyen Rusbase.com’un verilerine göre Rusya’da faaliyet gösteren 244 yatırımcı şirket bulunuyor. Bu şirketlerin yaptığı anlaşma sayısı 1200’ü geçerken tüm anlaşmaların toplam değeri ise 7,5 milyar doların üzerinde.
Öne çıkan Rusya merkezli girişim sermayesi şirketlerine bakıldığında çok sayıda şirket olduğu görülüyor. Sizin için hazırladığımız tabloda, bu şirketler arasında Rusya dışındaki girişimlere yatırım yapanları görebilirsiniz. Buna göre Rus girişimcilerin en fazla yatırım yaptığı ülke ABD. Avrupa’da ise Almanya ve İngiltere öne çıkarken yakın coğrafyadan İsrail’i de “en sevilenler” listesine eklemek mümkün. Ancak bu şirketlerin özellikle ABD’deki yatırımlarına bakıldığında pek çoğunun aslında ABD’de yaşayan Ruslar tarafından kurulduğu dikkat çekiyor.
Yatırım yapılan sektörler açısından bakıldığında ise bir çeşitlilik söz konusu. Finstar’ın finansal teknoloji ilgisine diğerleri de uzak değil. Bununla birlikte bulut tabanlı teknolojiler, mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen çeşitli kurumsal uygulamalar öncelikli alanlar. 3D servisler, veri görselleştirme, farklı sektörlere yönelik online servisler ile çeşitli dikey e-ticaret girişimleri de yatırım noktasında Rus girişimcilerin tercihleri arasında yer alıyor. Ayrıca listede gördüğünüz isimlerin bazıları özellikle kendi ülkelerinde mobil oyun sektörüne yatırım yapmışlar.
Toplam 14 farklı ülkeye yayılan girişimlerin faaliyet alanlarına bakıldığında o ülkelerin odağındaki teknolojileri de görmek mümkün. Örneğin Finlandiya merkezli olanlar finansal teknolojiler üzerine çalışıyor. İsrail’dekiler ise bulut teknolojileri ve bilgi güvenliği üzerine odaklanmış durumda. Listede tek girişimle yer alan İsviçre ise, lüks saat satışı gerçekleştiren bir e-ticaret platformu sayesinde yatırım almış.
Tablonun büyük halini görmek için tıklayın
Türkiye’nin listede bulunmamasını günümüzün politik gündemi dışında değerlendirmek gerekiyor aslında. Bu durum, biraz da ülkemizdeki girişimlerin global olma hedeflerini sorgulamayı gerektiriyor. Çünkü yatırım alan şirketlerin profiline bakıldığında çoğunluğun tek bir ülkeyi hedef almadığı, bazılarının birden fazla ülkede kendi operasyonlarını kurup ofis açtığı resmi var karşımızda.
Tablo nasıl hazırlandı?
Girişimci tarafındaki şirketlerin listesi Rusbase.com’dan alındı. Bununla birlikte Forbes’un daha önce hazırladığı Rus girişim şirketleri listesinden de faydalanıldı. Her bir şirketin yatırım portfolyosundaki şirketler tek tek incelenerek merkez ofislerinin neresi olduğuna bakıldı. Bu noktada adresleri belirlemek için resmi siteleri dışında Crunchbase’in veritabanı da kullanıldı.