Site icon TechInside

Rockstar oyun korsancılığı ile suçlanıyor

Rockstar oyun korsancılığı

Rockstar, oyunlarını değiştiren veya korsanlaştıran kullanıcılara karşı harekete geçmesiyle ünlü. Ancak araştırmalar, şirketin dijital yeniden sürümler için korsanlara güvendiğini ortaya çıkardı. Bu da Rockstar’ın korsanlıkla mücadele önlemlerinin Manhunt’un Steam sürümünde olağanüstü bir şekilde geri tepmesine neden oldu.

YouTuber Vadim M’nin kapsamlı bir raporu, Manhunt’ın Steam sürümünde uzun süredir devam eden sorunların, Rockstar’ın orijinal perakende sürümünün DRM’sini azaltmak için kullandığı üçüncü taraf crack tarafından tetiklenen korsanlıkla mücadele önlemleri olduğunu ortaya koyuyor. Max Payne 2 ve Midnight Club II’nin resmi dijital kopyaları benzer korsan kodlar içeriyor. Çok sayıda PC oyunu, kopya korumasına müdahale tespit edildiğinde oyun deneyimini kötüleştiren programlar içeriyor. Örneğin Manhunt, SecuROM DRM’si eksikse oyunu kazanılamaz hale getirecek birçok aksaklığa kasıtlı olarak girişiyor.

Rockstar oyun korsancılığı mı yapıyor?

Usta bilgisayar korsanlığı grubu Razor 1911, oyunun 2004 diskinin piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Rockstar’ın SecuROM DRM’sini kolayca atlattı. Razor’un çatlağı o kadar etkiliydi ki Rockstar bunu Manhunt’un 2008 Steam dijital lansmanı için kimse farkına varmadan kullandı. Ancak şirketin Max Payne 2’nin Steam sürümünde resmi olmayan DRM karşıtı araçlar kullandığı 2010 yılında ortaya çıktı ve ardından her iki oyunda da kanıtları gizlemek için yamalar yayınladı. Ne yazık ki, Rockstar’ın izlerini silme girişimi, Razor crack’ini Windows’un son sürümleriyle uyumlu hale getirmek için uyguladığı önlemleri bozdu ve korsanlıkla mücadele hatalarını etkinleştirdi. Sonuç olarak, Manhunt’ın Steam sürümü 13 yıldır üçüncü taraf modları olmadan oynanamıyor.

Durum inanılmaz derecede ironik çünkü Manhunt’ı korsan olarak kullanan oyuncular Rockstar’ın tuzaklarıyla hiç karşılaşmadı ve bu da muhteşem bir geri tepmeye neden oldu. Korsanları engellemek için tasarlanan önlemler yalnızca meşru müşterileri etkiledi. Korsanlıkla mücadele önlemlerini keşfeden test uzmanı Fire_Head, bunları kaldırmak için güncellenmiş bir yama yayınladı. Vadim’in, Razor’un çalıştırılabilir Manhunt dosyasındaki imzasını hex düzenleyicide ortaya çıkaran videosunu görmek, geliştirici Silent’ı Midnight Club II’deki imzayı araştırmaya ve keşfetmeye yöneltti. Bu imza artık Steam’de mevcut değil. Silent, çatlağın oyunun Windows Vista ile uyumsuzluğunu açıkladığını söyledi. Bu uygulama muhtemelen çoğu kişinin düşündüğünden daha sık meydana geliyor.

Başka bir geliştirici olan Ben Golus’a göre, birçok stüdyo, yeniden sürümler için oyunların korsan versiyonlarını kullandıklarını itiraf etti. Oyunları yeni platformlara ve vitrinlere taşıyan ekipler çoğu zaman orijinal materyallere veya geliştirme ekibine erişemiyor. Çoğu şirket, sıklıkla kaybolan nihai kaynak kodunu muhafaza edecek alan veya prosedürden yoksun. Bu gibi durumlarda korsanların en etkili koruma aracı olduğu kanıtlanmış.

Exit mobile version