Yeni bir araştırmaya göre, robotların işletmelere sokulması aslında yavaşlıyor; en azından ilk başta. Araştırmacılar, robotların piyasaya sürülmesinin kar marjlarını düşürdüğünü buldu. Ancak çalışma, teknolojinin daha entegre hale geldikçe tekrar yükselmeye başlayacağını buldu.
Araştırmacılar, U şeklindeki eğrinin düşük maliyetler, yeni süreçler ve yenilikçi ürünler nedeniyle ortaya çıktığına inanıyor. Şirketler maliyetleri düşürmek amacıyla robotları ilk kez benimsediğinde, rakipler de aynısını yapabilir ve bu nedenle kar marjları başlangıçta büyümez. Ancak araştırmacılar, gerçek karların robotların uygun şekilde benimsenip şirketin süreçlerine entegre edildiğinde geldiğini ve bu yeni yeni yeniliği yeni ürünler geliştirmek için kullanabileceklerini öne sürüyor.
Bunlar, Cambridge Üniversitesi’nden yapılan ve IEEE Transactions on Engineering Management’da yayınlanan yeni bir çalışmanın bulguları. Robotların bütün bir endüstriye veya ülkeye bakarken üretkenliği artırdığı bilinse de, kar marjlarına yardımcı olup olmadığı konusu biraz daha gölgede kalıyor.
Araştırmacılar bu soruyu cevaplamak ve şirketlerin şirketler içindeki süreçleri iyileştirmek için robot kullanıp kullanmadığını görmek için yola çıktılar. Ayrıca, bilgisayarların işletmelere ilk tanıtıldığı zamankiyle aynı belki de beklenmedik yörüngeyi takip edip etmediğini anlamaya çalışıyorlardı.
Cambridge’in Üretim Enstitüsü’nden ortak yazar Profesör Chander Velu, ”Bilgisayarların piyasaya sürülmesinin üretkenliği nasıl etkilediğine bakarsanız, üretkenlik tekrar yükselmeye başlamadan önce, 1970’lerde ve 1980’lerin başında verimlilik artışında bir yavaşlama görürsünüz, ki bu 2008’in finansal krizine kadar bunu yaptı.” dedi.
“Verimliliği artırmayı amaçlayan bir aracın en azından ilk başta tam tersi bir etkiye sahip olması ilginç. Robotikle benzer bir model olup olmadığını bilmek istedik.”
Araştırmacılar, bunu öğrenmek için 1995 ve 2017 yılları arasında endüstri düzeyinde eğilimler gösteren 25 Avrupa ülkesi için veri topladılar. Bu veriler belirli şirketleri içermiyordu, ancak tüm sektörleri görmelerine izin verdi. Daha sonra Uluslararası Robotik Federasyonu’ndan (IFR) robotik verileri topladılar.
İkisini birbirine karşı koyarak, robotiklerin benimsenmesinin kar marjlarını nasıl değiştirdiğini görebildiler. Orada U-şekilli eğriyi buldular: robotiğin benimsenmesinin, sonunda geri gelse bile, başlangıçta karları düşürdüğünü.
“Başlangıçta, firmalar maliyetleri düşürerek rekabet avantajı yaratmak için robotları benimsiyor.” dedi. “Ancak süreç inovasyonunu kopyalamak ucuzdur ve rakiplerin de ürünlerini daha ucuza yapmalarına yardımcı olursa robotları benimseyeceklerdir. Bu daha sonra marjları sıkıştırmaya ve kar marjını azaltmaya başlar.”