Site icon TechInside

Robotlar e-atık dönüşümü için kullanılıyor

Robotlar e-atık

Artan elektronik atık hacimleriyle karşı karşıya kalan araştırmacılar, geri dönüşümü daha akıllı, daha güvenli ve daha verimli hale getirmek için uyarlanabilir robotiklere yöneliyor. Avrupa’nın en büyük e-atık tesislerinden birinde, sökümün çoğu hala elle yapılıyor, bu da güvenlik riskleri oluşturuyor ve üretkenliği sınırlıyor.

Robotlar e-atık dönüşümüne katkı sağlıyor

ReconCycle adlı AB tarafından finanse edilen bir proje, farklı görevlere ve cihazlara uyum sağlayabilen yeniden yapılandırılabilir robotlar sunarak büyük bir çevresel zorluğa esnek ve uygun maliyetli bir çözüm sunuyor. Jozef Stefan Enstitüsü’nde Otomasyon, Biyosibernetik ve Robotik Bölümü başkanı ve ReconCycle araştırma ekibinin koordinatörü olan Dr. Ales Ude: “Robotiği genişletmek, henüz robot olmayan yerlere robot getirmek istedik” dedi.

Avrupa’nın en büyük e-atık geri dönüşüm tesislerinden biri olan Electrocycling GmbH, her yıl 80.000 tona kadar atılmış elektronik eşya işliyor. Makinelerin yoğun kullanımına rağmen, iş gücünün yarısından fazlası hala manuel işlerle, özellikle pilleri ayırmak ve çıkarmakla meşgul. Genellikle kalıcı olarak takılı ve erişimi zor olan bu piller, geri dönüşümde ciddi yangın tehlikeleri ve komplikasyonlara yol açıyor. Lityum piller içeren kompakt cihazların sayısının artması, manuel sökmeyi giderek daha zorlu ve verimsiz hale getirdi.

Bunu ele almak için yapay zeka ile geliştirilen bu robotlar, duman dedektörleri ve radyatör ısı ölçerler gibi yaygın ev aletlerinden pilleri çıkarabilir; bunlar sıklıkla atılan ve birkaç yılda bir değiştirilen öğelerdir. Sabit ortamlarda tekrarlayan görevler için programlanan geleneksel endüstriyel robotların aksine, ReconCycle’ın robotları değişkenlikle başa çıkmak için tasarlanmıştır. Uyarlanabilirlikleri, farklı ürün tasarımlarıyla karşı karşıya kaldıklarında bile verimli bir şekilde işlev görmelerini sağlar. AB’nin bir yayınına göre , bu yenilik, robotik teknolojilerin e-atık geri dönüşüm tesisleri gibi daha karmaşık ve öngörülemeyen ortamlara dahil edilmesine yönelik önemli bir adım teşkil ediyor.

ReconCycle projesinde, Ude liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, Avrupa’nın en büyük e-atık geri dönüşüm tesislerinden biri olan Electrocycling GmbH ile iş birliği yaparak uyarlanabilir bir robotik çalışma hücresi geliştirdi. Robotik sistem, bir robot, araçları, bir kontrol cihazı ve gelişmiş AI yazılımı içeriyor ve bu sayede bir dizi görevi otonom olarak yeniden yapılandırabiliyor.

Exit mobile version