Otonom sürüş teknolojisi geliştiren otomobil üreticileri peş peşe robot taksi servislerini duyurmaya başladılar. Üstelik her bir firma robot taksi servisini, önceki firmanın duyurduğu tarihten öne çekerek açıklama yapıyor.
Markalar yarışıyor
Dün, robot taksi servisini 2019 yılında hizmete sokacağını açıklayan GM’den sonra şimdi de Japon otomotiv devi Nissan, kendi robot taksilerini 2018’de hizmete sokacağını açıkladı. Volkswagen ise birkaç gün önce, robot taksi servisi için kurduğu MOIA platformunu duyurmuş ve 2020 gibi robot taksilerin hizmete başlayacağını açıklamıştı.
Otonom sürüş teknolojisi ve araç paylaşım servislerinin, otomobil firmalarının gelecekteki en büyük gelir kaynağı olacağına dair analizler 2015’ten beri piyasada detaylıca vurgulanıyordu. Otomobil firmalarının şimdi bu konuda ilk olma yarışı içine girdiği dikkat çekiyor.
Nissan’ın ise 2018’de yasal olarak, içinde sürücü bulunmayan robot taksi çalıştırması mümkün olmayacak ancak firma test sürüşü olarak başlatacağı Easy Ride araç paylaşım servisiyle, yasa çıktığı anda araçlarından şoförleri çıkarabileceğinin işaretini vermiş olacak.
Otonom sürüş ile birlikte özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların otomobil satın alma alışkanlığından vazgeçerek, ulaşım ihtiyacını robot araçlar kiralayarak karşılayacakları düşünülüyor. Bu nedenle, otomobil üreticileri, otonom sürüş filolarına sahip araç paylaşım servisleri kurarak, bu servislerden elde edecekleri kiralama gelirleri ile ayakta kalmayı planlıyorlar. Dolayısıyla, pazara ilk girecek robot taksi servisinin çok büyük avantaj kazanacağı düşünülüyor.