Site icon TechInside

ABD, şirketlerin RISC-V teknolojisi kullanmasını istemiyor

RISC-V teknolojisi

ABD ve Çin teknoloji savaşında, Başkan Joe Biden’ın yönetimi bazı milletvekillerinin Amerikan şirketlerinin Çin’de yaygın olarak kullanılan ücretsiz çip teknolojisi üzerinde çalışmasını kısıtlama yönündeki baskısıyla karşı karşıya.

Söz konusu durum, İngiliz yarı iletken ve yazılım tasarım şirketi Arm Holdings’in (O9Ty.F) pahalı özel teknolojisiyle rekabet eden açık kaynaklı bir teknoloji olan “beşinci risk” olarak telaffuz edilen RISC-V. RISC-V, akıllı telefon çipinden yapay zekaya yönelik gelişmiş işlemcilere kadar her şeyin temel bileşeni olarak kullanılabiliyor.

RISC-V teknolojisi ile yeni dönem

Aralarında iki Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi komite başkanı, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ve Demokrat Senatör Mark Warner’ın da bulunduğu bazı milletvekilleri, ulusal güvenlik gerekçelerini öne sürerek Biden yönetimini RISC-V konusunda harekete geçmeye çağırıyor. Yasa düzenleyiciler, Pekin’in kendi yarı iletken endüstrisini geliştirmek için Amerikan şirketleri arasındaki açık işbirliği kültüründen yararlandığına ve bunun çip alanında ABD’nin mevcut liderliğini aşındırabileceğine ve Çin’in ordusunu modernleştirmesine yardımcı olabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Onların yorumları, ABD şirketlerinin RISC-V’deki çalışmalarına kısıtlama getirmeye yönelik ilk büyük çabayı temsil ediyor.

Temsilciler Meclisi’nin Çin seçim komitesi başkanı Temsilci Mike Gallagher yaptığı açıklamada Ticaret Bakanlığı’nın “herhangi bir Amerikalı kişi veya şirketin PRC (Çin Halk Cumhuriyeti) kuruluşlarıyla ilişkiye geçmeden önce bir ihracat lisansı almasını talep etmesi gerektiğini” söyledi.

RISC-V’yi düzenlemeye yönelik bu tür çağrılar, Biden yönetiminin Çin’e bu ay güncelleyeceğini söylediği kapsamlı ihracat kısıtlamalarıyla geçen yıl tırmanan çip teknolojisi üzerine ABD-Çin savaşının sonuncusu niteliğinde.

RISC-V teknolojisi, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’ndeki laboratuvarlardan geliştirildi. Daha sonra Pentagon’un Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından sağlanan finansmandan yararlandı. Yaratıcıları bunu Ethernet, USB ve hatta ücretsiz olarak kullanılabilen ve inovasyonu daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için dünyanın dört bir yanından gelen katkılardan yararlanan internetle karşılaştırdı. Çin’in Huawei Technologies yöneticileri, RISC-V’yi ülkenin kendi çiplerini geliştirmedeki ilerlemesinin bir dayanağı olarak benimsedi. Ancak ABD ve müttefikleri de bu teknolojiye atladı. Çip devi Qualcomm, bir grup Avrupalı ​​otomotiv firmasıyla RISC-V çipleri üzerinde çalışıyor.

Exit mobile version