Reklam ve dijital pazarlama için, fenomenlerin varlığı büyük önem taşıyor. Sosyal medyanın da gücünü arkasına alan fenomenler, bir başka deyişle Influencer kitlesi, pazarlama bütçelerinden önemli paylar elde ediyor.
Reklam bütçelerinde fenomenlerin payı artıyor
Rakuten Marketing tarafından ortaya sunulan son verilere göre, sosyal medyanın gücünü arkasına alan fenomenler için önemli bütçeler konuşuluyor. Bir başka deyişle para saçılıyor denilebilir. Özellikle milyon takipçi barajını aşmış fenomenler ve ünlüler, üst düzey markaların reklam ve dijital pazarlam radarlarında merkez noktalarda yer almakta.
Facebook çalışanları şirkete büyük para kazandırıyor
Ortaya çıkan bilgilere göre, önemli düzeydeki markalar tek bir sosyal medya paylaşımı için 75 bin Sterlin gibi çok büyük rakamları feda edebiliyor. Devasa takipçili hesaplara sahip fenomenler için konuşulan rakamlar ise tek bir paylaşım karşılığında, 160 bin Sterlin seviyelerini aşmakta.
Pazarlama ekipleri, YouTube’a kıyasla Facebook’taki paylaşımlar için daha fazla ödeme yapıyor. Youtuberlar için markalarının söyleminin geçtiği videolara 67 bin Sterlin gibi büyük rakamlar verirken, Facebook cephesinde %12 daha fazla bütçe ayrımı söz konusu.
Aralarında Instagram ve Twitter’ın da yer aldığı 5 büyük sosyal medya ağı arasında yer alan Snapchat uygulaması da, dijital pazarlamacıların ilgi odağı. Markaların, Snapchat fenomenlerine attıkları her Snap için 53 bin Sterlin civarında bütçe ayıracağı tahmin ediliyor.
Peki ya az ünlüler?
Micro-influencer olarak tanımlanan, bir başka deyişle daha az kitleye direkt ulaşabilen fenomen ve fenomen adayları ise genelde 10 bin civarında takipçiye sahip olan profiller olarak tanımlanıyor. Bu sayıda takipçiye sahip olan kişi veya hesaplar için ise ortala 1500 Sterlin civarında ödemelerin gerçekleştiği belirtiliyor. Bu rakam Facebook için geçerli iken, benzer profildeki fenomenlere YouTube üzerinden yapacakları çalışmalar için ödenen miktar 3000 Sterlin civarında. YouTube’da, unboxing, inceleme ve mini tanıtımlar bu tip çalışma kapsamında yer almakta.
Pazarlama uzmanlarının bu tip bütçelendirmedeki yorumları ise oldukça ilginç. Araştırmada yer alan pazarlamacıların %54’lük dilimi, takipçi sayısının direkt önemli olduğunu düşünüyor. Erişim, etkileşim, paylaşım gibi konular son derece önemli. %20 oranında bir kesim ise pazarlam stratejilerinin fenomenlerin dolaylı yoldan etki ettiği satışlarının temelinde olması gerektiğine inanıyor.
Sizler fenomenlerin paylaşımlarından etkilenip satın alma kararı veriyor musunuz?