Üretken yapay zeka sanatına ilişkin şiddetli tartışma, yakın zamanda bir Facebook grubunda, bir kullanıcının Baldur’s Gate 3 video oyunundan bir karakteri tasvir eden birkaç yapay zeka sanatı görseli paylaşması ve ardından yapay zeka karşıtı sanatla ters düştükten sonra gruptan yasaklanmasıyla alevlendi.
Kullanıcı daha sonra yapay zeka sanat meraklılarının sempatisini kazanmak ve mecazi yaralarını sarmak için Yapay Zeka Sanatını Savunmak adlı bir alt dizine çekildi. Popüler oyun Baldur’s Gate 3’ten gösterişli beyaz saçlı ve şeytani bir gülümsemeye sahip bir elf-vampir karakteri olan Astarion’un yapay zeka sanatı resimlerini oluşturan Reddit kullanıcısı marilynjayna , “Nefret miktarından cesaretim kırıldı” diye bir paylaşımda bulundu.
Reddit yapay zeka sanatını ele aldı
Yapay zeka sanat platformu Midjourney ile oluşturulan görselleri, yapay zeka sanatını açıkça yasaklamayan isimsiz bir Facebook grubunda yayınladılar. İlk başta diğer insanlardan olumlu tepkiler aldıklarını ancak daha sonra yapay zekadan nefret edenlerin öfkesine kapıldıklarını söylediler.
Marilynjayna, “karaktere benzeyen 5 resim elde etmek için 6 saat” harcamış olmalarına rağmen, moderatörlerin yapay zeka sanatının “hırsızlık” olduğu görüşünü benimsediğini ve ardından yapay zeka sanatını Facebook grubunda açıkça yasakladığını söyledi. Diğer Redditçiler, yapay zeka karşıtı sanat insanlarının “kıskanç”, “çılgın ve sert” olduğunu söyleyerek marilynjayna’yı savunmaya geldi.
Bir Reddit kullanıcısı aynı başlıkta “Yapay zeka karşıtı insanların çoğunun… dünyada daha az güzel sanatın olmasını istediğini düşünüyorum” diye yanıtladı. Yine başka bir Reddit kullanıcısı, temelde, sadece zanaatlarının karşılığını adil bir şekilde almak isteyen, yapay zeka olmayan sanatçıların elitistleri olarak adlandırdı. Yorumda: “Bunun nedeni basit; yapay zekadan önce sanat üzerinde bir tekelin tadını çıkarıyorlardı, bu da çok fazla illüstrasyon becerisine sahip olmaları nedeniyle kontrol altındaydı ve sanat ne kadar az muhteşemse ona olan talep de o kadar fazlaydı, dolayısıyla çalışmalarının fiyatlarını yükseltebiliyorlardı” ifadelerine yer verildi.
Yapay zeka karşıtı ve yanlısı sanat tartışması ve yaratıcılığın doğası hakkındaki olağan tartışmaları bir kenara bırakırsak, belki de Redditor’un karşılaştığı olumsuz tepki, kurumsal yapay zeka platformlarının sömürücü olduğunu düşünen birçok kişi arasındaki fikir değişikliğinin bir parçası. Çünkü veri kümeleri orijinal sanatçıların izni olmadan telif hakkıyla korunan materyallere dayanıyor.