Techinside Google News
Techinside Google News

Red Hat 2019 küresel müşteri teknolojileri raporunu yayınladı!

Red Hat 2019 yılı küresel müşteri teknolojileri raporunu yayınladı. Bulut, blockchain ve güvenlik başlıklarının yoğun duyacağımız bir yıl olacak!
- Advertisement -

Red Hat, dört yıldır olduğu gibi müşterilerine bu yıl da teknoloji yolculuklarının hangi aşamasında olduğunu ve bu sürece dair 2019 hedeflerini sordu. Her yıl gerçekleştirilen Red Hat Küresel Müşteri Teknolojileri Raporunda dünya çapında 51 ülkeden 400 Red Hat müşterisinin değerlendirmeleri yer alıyor. Soruları cevaplarken BT liderleri şu anda karşılaştıkları güçlüklerden, hizmete alma stratejilerinden, bütçelerden ve 2019 yılındaki teknolojik önceliklere değindiler.

Elde edilen raporda öne çıkan başlıklar:

  1. Sorulan tüm sorularda ve teknoloji alanlarında güvenlik önemini koruyor.
  2. Dijital dönüşüm, şirketlerin mutlaka yapması gereken bir şey olduğu halde gerçekleştirilmesi hala çok zor.
  3. Bulut ve konteynerlerin popülaritesi artmaya devam ediyor ancak bu teknolojilere yönelik strateji ve güvenlik konularında bazı soru işaretleri mevcut

Aynı zaman da şirketlerin bulut tabanlı planlarına rağmen geleneksel sanallaştırılan altyapı, hem yeni hem de mevcut iş yükleri söz konusu olduğunda hala bir çok kurum için hayati öneme sahip. Ayrıca bulut yerlisi ortamlarda Linux‘un en önemli faydalarını elde etmek isteyen kurumlar, artık tek bir işletim sistemine yoğunlaşmanın öneminin farkında.

Otomasyon, bulut ve güvenlik arka arkaya iki yıldır en öncelikli BT yatırımları olarak yerini koruyor!

Red Hat yaptığı araştırmada kurumların 2019’da BT yatırımlarında öncelik vereceği alanlar sırasıyla BT işlemlerinin otomasyonu, bulut altyapısı ve güvenliği olarak sıralanıyor. Bu üçlü, son üç yıldır farklı sıralarda olsa da yerlerini koruyor. Geçen sene yüzde 36’lık bir dilimin önceliği olarak üçüncü sırada olan otomasyon, bu sene yüzde 44’lük kesimin tercihi olarak birinci sıraya yerleşti. Bu değişim, üretkenliği artırmak ve harcamaları azaltmak için kurumların tüm BT’de manuel işlemleri ortadan kaldırmaya önem verdiğini gösteriyor. Bu değişim aynı zamanda otomasyon ürün ailesi Red Hat Ansible’a gösterilen talepte de gözleniyor. 2018 ile kıyaslandığında bulut ve güvenliğe dair rakamlar biraz inmiş  olsa da öncelik verilen diğer konularla arasında hala gözle görülür bir fark bulunuyor.

Red Hat 2019 küresel müşteri teknolojileri raporunu yayınladı.

Yatırım önceliklerinde dördüncü ve beşinci sıra ise mevcut veya geleneksel BT ve kurum entegrasyonunun optimize edilmesi ve modernleştirilmesi yer alıyor. BT optimizasyonuna bakıldığında ise kurumlar eski yapılar yerine inovasyona yatırım yapmaya devam ediyor. Ancak birçok kurumda BT harcamalarının yüzde 50 ile 60 arası mevcut teknolojilere ayrılıyor. Bu yenilenme açısından yeterli bir oran ancak çok yüksek bir oran değil.

Red Hat 2019 küresel müşteri teknolojileri raporunu yayınladı.

Dijital dönüşüm: Devam ediyor ancak zor

Şirketler dijital dönüşümü gerçekten ciddiye alıyor. Bir önceki ankete göre 12 ay içerisinde yeni iş modeli kurmayı ya da yeni dijital ürün ve hizmet tanıtmayı planlayan şirketlerin oranı yalnızca yüzde 19’du. Son ankette bu rakam neredeyse iki katına çıkarak yüzde 35 seviyelerine ulaştı. Bu yüzde içerisindeki en kalabalık sektör ise finansal hizmetler sektörü oldu (FSI).

Kurumlar, bulundukları rekabet ortamında farklılaşmak için teknolojiye (özellikle uygulamalara ve dijital kullanıcı deneyimine) önem vermeleri gerektiğinin farkında. Bu yüzden dönüşüm inisiyatifi planlamayan şirket yüzdesi yarıdan fazla azalarak yüzde 32’den yüzde 14’e düşmüş durumda.

Red Hat 2019 küresel müşteri teknolojileri raporunu yayınladı.

Red Hat’in iletişim halinde olduğu şirketler buluta geçmeyi hedeflese de, geleneksel sanallaştırılmış altyapılar, mevcut iş yüklerinin yanı sıra yeni uygulamaları hizmete almak için kullanılan en yaygın altyapı türü olarak dikkat çekiyor. Bu şirketler, sanallaştırmayı kullanıcılarına self-servis bulut olarak sunmak istiyor. Cevaplayan şirketlerin yüzde 51’i, sanallaştırmanın ‘hizmet olarak’ sunmak istediği bir numaralı teknoloji olduğunun altını çiziyor.

İşletim sistemleri: standart belirlemek

Müşteriler kullandıkları işletim sistemi sayısını azaltmak istiyor. Araştırmaya katılan müşterilerin yüzde 15’i, BT altyapılarında 10 veya daha fazla işletim sistemi kullandıklarını belirtiyor. Önümüzdeki iki yılda bu rakamı azaltmak isteyen şirket sayısı ise yüzde 13. BT altyapılarında yalnızca bir tane işletim sistemi kullanan şirket oranı yüzde 3, önümüzdeki iki yıl içerisinde tek bir işletim sistemi kullanmak isteyen şirket oranı da yüzde 4 olarak ortaya çıktı. Bu alanda yüzde 33 ile en büyük yüzdeye sahip olanlar ise altyapılarında iki veya üç tane işletim sistemi kullanan şirketler. 2020’ye kadar yalnızca iki veya üç işletim sistemi kullanmak isteyen şirketler ise yüzde 38’lik bir dilim oluşturuyor.

Bulut stratejisi: hibrit bir dünyada yaşıyoruz

Genel bulut stratejisine sahip olan şirketlerin oranının yüzde 6 olduğu ortaya çıktı. Cevaplayanların beşte birinden fazlası ise halen bulut stratejilerini belirliyor. 

Bu bilgiden yola çıkıldığında hibrit bulut stratejisine sahip olan şirket oranının yüzde 30 olması şaşırtıcı bir durum değil. Günümüzde iki veya daha fazla bulut platformu kullanan şirket oranı yüzde 45, önümüzdeki 12 ile 24 ay içerisinde bu sisteme geçmek isteyen şirket oranı ise yüzde 65.

2019’da takip edilmesi gereken yeni teknolojiler

Yapılan anketlere gelen cevaplar arasında ilk üç sırada blockchain, sınır veya sis bilişim ve verimlilik araçları yer almakta.

Peki blockchain’e ilgi ne düzeyde? Ankate katılan müşterilerin yüzde 86‘sı 2019 yılında bütçelerinin bir kısmını blockchain servisine ayıracaklarını belirtti. Sınır veya sis bilişimi için telekomünikasyon ve finansal hizmetler başı çekmekte. Firmaların yüzde 57‘si ise verimlilik araçları arıyor.

Güvenlik: BT liderleri, sağlayıcıların bu alanda iyi olmalarını istiyor

BT liderlerine sağlayıcılarını ve iş ortaklarını seçerken güvenliği göz önünde bulundurduklarını da sordu. Kurumlar, güvenli altyapı ve uygulama mimarilerine yardımcı olacak teknoloji sağlayıcıları mı seçiyorlar? Cevap büyük çoğunlukla evet oldu.

Şirketlerin yüzde 64’ü bir sağlayıcının güvenlik zafiyetlerine verdiği karşılığı ‘son derece önemli’ olarak nitelendirirken; yüzde 30’u ise bu durumun ‘çok önemli’, yüzde iki ise ‘önemli olmadığını’ açıkladı.

Özet: 2019 çok önemli bir dönüm noktası olacak!

2019 özellikle aşağıdaki alanlarda çok önemli bir yıl olacak:

  • Dijital liderlik yalnızca CIO’ların değil CEO’nun ve yönetim kurulunun önceliği olacak. Bu noktada şeffaf bir stratejiye ve bu stratejiyi gerçekleştirmek için gerekli yatırıma sahip olmak çok büyük önem arz edecek.
  • Konteynerler hem geliştirici ihtiyaçlarını karşılamak hem de daha hızlı inovasyon yapmak için kurumlardaki önemini artıracak.
  • Birbirinden farklı kurum-içi ve genel bulut stratejileri bir araya getirilecek; kurumlar gerçekten hibrit bulut mimarisine yönelecekler.
  • Güvenlik hem şirketler hem de onlarla çalışan BT çözüm sağlayıcıları için ‘iyi olanın hayatta kalacağı’ önemli bir etmen olmaya devam edecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir