Site icon TechInside
Ray Avery kalan ömrünü nasıl hesapladı?

13 yıl ömrü kaldı, kendini inovasyona adadı

Ray Avery 69 yaşında eczacılık sektöründen servet kazanmış bir bilim insanı. Yetimhanelerde geçen çocukluğu sırasında ısınmak için girdiği halk kütüphanelerinde bilimle tanışmış ve bilim için yaptığı çalışmalar ona şövalyelik unvanı kazandırmış. Onu dünya gündemine oturtan ise yaptığı son hesaplama oldu.

Yeni Zelanda’da yaşayan Avery, kendi yaşını, yaşıtlarının ortalama yaşam ömrünü ve tükettiği gıdaları da hesaba kattığı karmaşık bir algoritma kullanarak kalan ömrünü hesapladı ve sonuç tam olarak 4.794 çıktı. Aslında hesaplamayı yaptığı gün farklı bir sonuç çıkmış olabilir, ancak 25 Mart 2016 itibarıyla Ray Avery’nin kendi hesabına göre 4.794 günü kaldı ki bu da yaklaşık 13 yıl ediyor.

Sir Ray Avery kalan ömrüyle neler yapıyor?

Elbette ölümün ne zaman geleceğini kimse tam olarak bilemiyor. Ancak Ray Avery elde ettiği veriyi bir kanıt olarak değil, aksine yapmak istediği çalışmalarda bir motivasyon kaynağı olarak kullanıyor. “Sadece hazır olmayan insanlar hata yapar” diyen Avery, ömrünüzün bir gün biteceğini hatırladıkça sizi hedeflerinize taşımayan uğraşlarla vakit kaybetmeyeceğinizi belirtiyor.

Tıpkı Albert Einstein ve Steve Jobs gibi Ray Avery de kıyafet seçimine vakit harcamıyor. Yazları beyaz bir tişört, kışları siyah bir kazak onun için yeterli. Avery buradan kazandığı vakti (ve sahip serveti) özellikle gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca insana fayda sağlayacak buluşlar için harcıyor.

Auckland’deki atölyeye dönüştürdüğü kendi garajında çalışan bilim insanı, Life Pod adını verdiği 2 bin dolarlık kuvöz cihazıyla 40 bin dolar değerindeki standart bir kuvözü karşılayamayan yerleşim yerlerinde bebek ölümlerini önemli ölçüde azaltıyor.

“İnovasyon için Silikon Vadisi’nden kurtulun”

Çalışmalarıyla insan hayatına dokunan Ray Avery’nin icat etmekle üzerine ilginç bir teorisi var: Silikon Vadisi’nin “gürültüsünü” hayatınızdan çıkarırsanız ve bir atölyede tornanın başına toplanan bir grup ile çalışırsanız, başka hiçkimsenin düşünemeyeceği öneriler ortaya koyabilirsiniz.

Avery’nin halen üzerinde çalıştığı proje gerçekten de “bugüne kadar nasıl kimse düşünmemiş?” dedirtecek cinsten. KFC gibi fast food mağazalarında porsiyonlardan arta kalan tavuk parçalarından yüksek protein içeren gıda takviyeleri geliştiren bilim insanı; bu sayede gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca bebeğin hayatını kurtarabileceğine inanıyor. Bunun için de -kendi hesabına göre- 4 bin 794 günü var.

Exit mobile version