Site icon TechInside

Raspberry Pi Pico hava kalitesi ölçüyor!

Raspberry Pi Pico

Raspberry Pi Pico mikrokontrolcüsü kullanışlı küçük bir kart ve boyutu göz önüne alındığında oldukça yetenekli. Üreticiler, doğru donanımla eşleştirildiğinde şaşırtıcı derecede karmaşık sistemler oluşturabiliyor. Yapımcı ve geliştirici Ensar Karabudak’ın bir araya getirdiği basit ama kullanışlı bir projeyi bu kart ile yapılabileceklere yeni bir örnek oluyor. Sixfab’ın Pico LTE kartını ve Telegram kullanarak bildirim gönderen bir hava kalitesi monitörü geliştirdi.

Proje, Thingspeak adlı bir aracı entegre ediyor. Bu, Karabudak’ın faydalandığı ve Telegram’ı kullanmasını sağlayan açık kaynaklı bir sistem. Bilgiler MQTT aracılığıyla Pico’dan Thingspeak’e aktarılıyor. Hava kalitesi sensörünün tespit ettiği ayrıntılar daha sonra Telegram’a iletiliyor. Sensörün kaydedebildiği hava kalitesinin üç ana yönü var. Sensör, toplam uçucu organik bileşikleri (TVOC), eşdeğer CO2’yi (eCO2) ve hava kalitesi indeksini (AQI) bildirir. Karabudak’a göre bu projenin ardındaki fikir, hem hava kalitesini izlemek hem de genel olarak hava kalitesi ve bunun halk sağlığını nasıl etkilediği konusunda farkındalık yaratmaktı.

Raspberry Pi Pico ile hava kalitesi

Sistem, sensör modülü için araçlar içeren ENS160 kütüphanesi ile birlikte MicroPythong kullanılarak programlandı. Telegram ile iletişim kurmak için API’sine erişerek Thingspeak ile birlikte çalışıyor. Yazılımın nasıl çalıştığı ve nasıl kurulacağı hakkında daha fazla bilgiyi Hackster ile paylaşılan proje sayfasından okuyabilirsiniz.

Bu Raspberry Pi projesine daha yakından bakmak istiyorsanız Hackster’daki proje sayfasına göz azabilirsiniz.

Bu projede Pico LTE kartı ve SparkFun ENS160 İç Mekan Hava Kalitesi sensörüyle çevresel izleme ve IoT dünyasına giriyoruz. Toplam Uçucu Organik Bileşikler ( TVOC ), Hava Kalitesi Endeksi ( AQI ) ve Eşdeğer CO2 ( eCO2 ) seviyelerine ilişkin verileri Thingspeak platformuna gönderen gerçek zamanlı bir hava kalitesi izleme sistemi oluşturuyoruz. Bu proje sadece teknolojiyle ilgili değil; hava kalitesi sorunlarına ilişkin farkındalığın artırılması ve halk sağlığının geliştirilmesiyle ilgili. IoT cihazlarının potansiyelini öğrenirken bunu nasıl başarabileceğimizi keşfedelim. Çalışma için ihtiyaç duyacağınız bileşenler ise şu şekilde:

Yukarıda bahsedilen Sixfab Pico LTE, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının yapımına yönelik özel bir kart. İki önemli şeyi bir araya getiriyor: Raspberry Pi Pico W ve Quectel BG95-M3 modem. Bu karışım, onu IoT projelerini denemek ve oluşturmak için gerçekten yararlı bir araç haline getiriyor.

Exit mobile version