Techinside Google News
Techinside Google News

Ramjet motorlu GÖKHAN füzesi görücüye çıktı!

Ramjet motorlu GÖKHAN füzesi ilk defa paylaşıldı. Bu proje, Türkiye'nin savunma kapasitesini daha da güçlendirecek.
- Advertisement -

2021 yılında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmesine başlanan GÖKHAN, Türkiye’nin yerli ramjet motorlu hava-hava füzesi olarak savunma sanayinde önemli bir kilometre taşı olma yolunda ilerliyor. Millî Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi (GÖKHAN) Geliştirilmesi Projesi, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile yapılan sözleşme ile hayata geçirildi. Bu proje, Türkiye’nin savunma kapasitesini daha da güçlendirmek amacıyla, özellikle görüş ötesi menzil (BVR) angajman kabiliyeti sunacak modern bir hava-hava füzesi ihtiyacını karşılamak için tasarlanıyor. GÖKHAN, bu yönüyle, yüksek hızlarda ve uzun menzillerde etkili olabilecek bir füzeyi ifade ediyor.

Ramjet motorlu GÖKHAN füzesi ilk defa paylaşıldı

Füzenin ramjet motorlu itki sistemi, geleneksel roket motorları ile karşılaştırıldığında önemli avantajlar sunuyor. Ramjet motorları, havadaki oksijeni oksitleyici olarak kullanarak, füzenin yakıt taşıma ihtiyacını azaltıyor ve bu sayede füze daha fazla harp başlığı veya gelişmiş arayıcı başlık entegrasyonu sağlayabiliyor. Ramjet motorlu GÖKHAN, hız ve menzil konusunda yüksek potansiyel taşıyor, çünkü bu motorlar, atmosferdeki oksijeni kullanarak sürekli itki üretebiliyor ve bu da füzenin çok yüksek hızlara ulaşmasını sağlıyor.

Proje, şu an itibariyle kavramsal tasarım ve ön tasarım aşamalarını tamamlamış durumda. Artık yer testleri ve uçuş testleri aşamasına geçilmiş bulunuyor. Füzenin alt sistemleri, aerodinamik yapısı ve itki sisteminin performansını doğrulamak amacıyla çeşitli testlerden geçirileceği bildiriliyor. Testler başarıyla tamamlanırsa, GÖKHAN füzesinin Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmesi bekleniyor. Bu aşama tamamlandığında, Türkiye, NATO’da ramjet motorlu hava-hava füzesi üretebilen sayılı ülkelerden biri olacak.

GÖKHAN, Avrupa menşeili MBDA Meteor ve ABD üretimi AIM-120D AMRAAM füzeleriyle rekabet edecek. Meteor, 200 km’lik bir menzil sunarken, AIM-120D AMRAAM 180 km menzile sahip ve her iki füze de Mach 4 ve üzeri hızlara çıkabiliyor. GÖKHAN’ın menzili şu an için kesin olarak bilinmiyor, ancak 100 km’yi aşması bekleniyor. Füzenin ne zaman envantere gireceği konusunda ise net bir bilgi yok, ancak 2030’lu yıllarda bu füzenin operasyonel olması tahmin ediliyor.

Ramjet motorları nasıl çalışıyor? GÖKHAN gibi ramjet motorlu füzeler, uçaktan ayrıldıktan sonra başlangıç hızı kazanmak için katı yakıtlı bir roket motoru devreye girer. Bu roket motoru, füzenin Mach 1+ hızına ulaşmasını sağlar ve bu hızla ramjet motorunun çalışabilmesi için gerekli olan koşullar oluşur. Bu noktada roket motoru devreden çıkar ve füze, havadaki oksijeni alarak itki üretmeye devam eder. Ramjet motoru, hava soluma işleminde oksijen kullanarak sürekli bir itki sağlar ve bu da füzenin uzun menzillere ve yüksek hızlara ulaşmasını mümkün kılar. Bu motorlar, yüksek hızları nedeniyle kaçmak oldukça zor olan füzeler yaratır, bu da GÖKHAN’ı oldukça güçlü bir tehdit haline getirir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:18:30

KOSGEB Girişimlerini Seçiyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir