Site icon TechInside

Android’in geleceği RISC-V platformunda mı?

Qualcomm RISC-V Android

Qualcomm ve Google projesi gelecekte daha fazla RISC-V Android cihazı görmemizi sağlayacak. Qualcomm, ilk kitlesel pazara yönelik RISC-V Android SoC’yi duyurdu. Android ekosistemi RISC-V geleceğine doğru hızla ilerliyor. Gelecek vaat eden CPU mimarisine ilişkin yapboz parçaları, geçtiğimiz yıl Google’ın Android’de resmi RISC-V desteğini duyurmasıyla ve onu Arm ile eşit düzeyde “1. kademe platform” haline getirmeyi planladığında yerine oturmaya başladı. İşletim sistemi desteği devam ederken, şu anda ihtiyacımız olan şey donanım. Böylelikle Qualcomm, ilk toplu pazara sunulan RISC-V Android SoC’yi duyurmak için adım atıyor.

Qualcomm RISC-V Android için yeni bir adım atıyor

Henüz bir adı yok ancak Qualcomm, Google ile işbirliği içinde bir “RISC-V Snapdragon Wear” çipi geliştirdiğini söylüyor. Şirket, “RISC-V tabanlı giyilebilir çözümünü ABD de dahil olmak üzere küresel olarak ticarileştirmeyi” planladığını söyledi. Google ve Qualcomm için bu çip, herkesin ticari bir RISC-V Android projesindeki ilk hamlesini temsil ediyor ve söyleyebileceğimiz kadarıyla, şimdiye kadar duyurulan ilk toplu pazara sunulan RISC-V Android çipi. Qualcomm, kendisinin ve Google’ın ortaya koyduğu temelin “Android ekosistemindeki daha fazla ürünün düşük güç ve yüksek performansa sahip özel CPU’lardan faydalanmasının önünü açmaya yardımcı olacağını” söylüyor.

RISC-V, şu anda tüm mobil cihazlara hakim olan Arm CPU mimarisi için büyük bir tehdit oluşturuyor. RISC-V mimarisi açık kaynaktır ve bu da onu Arm’dan daha ucuz ve daha esnek hale getirebilir. Şirketler kendi çiplerini tasarlamak isterlerse bunu Arm’a lisans ücreti ödemeden yapabiliyor. Mimarisi açık kaynak olduğu için tamamen açık kaynaklı bir çip oluşturmak mümkün. Bir çip tasarım firmasıysanız, kendi tescilli çip tasarımlarınızı yapabilir ve bunları lisanslayabilirsiniz. Bu da sizi Arm’ın çip tasarımı işinde rakip haline getirebilir.

RISC-V ayrıca Arm’la ilgili çeşitli sorunların tümünü ortadan kaldırmanın bir yolu. Arm ise birçok Büyük Teknoloji işinin temeli. Ancak ana şirket Softbank’ın yatırımını nakde çevirmeye çalışması nedeniyle şirket istikrarsız bir kaç yıl geçirdi. Başlangıçta Softbank, Arm’ı birlikte çalışılması zor bir şirket olan Nvidia’ya satmak istiyordu. Düzenleyiciler bu anlaşmayı kapattıktan sonra Arm halka arz gerçekleştirdi. Arm’ın hissedarları etkileme çabası, eskisinden çok daha fazla ücretlendirme girişimiyle iş modelinin altüst olmasına yol açtı. Arm şimdi en büyük ortaklarından biri olan Qualcomm’a, çip tasarım firması Nuvia’yı satın almasıyla ilgili lisans ücretleri nedeniyle dava açıyor. Silah aynı zamanda ABD-Çin ticaret savaşında da önemli bir silah oldu. Bu da Çinli şirketlerin uluslararası bir alternatif olarak RISC-V etrafında toplanmasına yol açtı. ABD hükümeti, ABD’nin çip ihracat kontrolleri üzerindeki etkisini ortadan kaldırmanın bir yolu olarak RISC-V’den endişe duyuyor.

Bu, Qualcomm’un RISC-V çekirdeğini ilk gönderişi değil. Şirket yakın zamanda RISC-V’nin ilerlemesini desteklemek için bir ortak girişim duyurdu. RISC-V, daha büyük bir Arm SoC’nin parçası olan küçük mikrokontrolörler olarak birçok çipin kenar boşluklarına giriyor. Bunların hepsi halen “Arm” çipleri olarak sayılıyor çünkü Arm hala tüm önemli CPU çekirdeklerini oluşturuyor. RISC-V, mikro denetleyici dünyasında hızla benimsendi çünkü yalnızca tam olarak bu çip içinde çalışması gerekiyor. Tam sistem CPU’sunun uğraşması gereken daha geniş yazılım ekosistemi sorunlarının hiçbirine sahip değil. 2019’daki Snapdragon 865, bazı mikrodenetleyiciler için RISC-V’yi kullanan ilk Qualcomm yongasıydı ve Qualcomm, bugüne kadar “650 milyondan fazla RISC-V çekirdeği sevk ettiğini” söylüyor. Ancak bunların hiçbiri ana sistem CPU’ları olmadı.

Exit mobile version