Site icon TechInside

Programlama dilleri popüleritesi listesinde Fortran sürprizi!

Programlama dilleri popüleritesi

TIOBE Endeksi, bilgisayar dillerinin göreceli popülaritesini yansıtmak için yola çıktığı için listenin İlk 20’sinde 1950’lerden kalma iki dilin görülmesi şaşırtıcı geliyor. Nisan 2021’de İlk 20’ye giren Fortran yükselmeye devam etti ve şu anda şimdiye kadarki en yüksek sıralaması olan 10. sıraya yükseldi.

Programlama dilleri popüleritesi

Bu, ilk kez Ekim 1956’da ” IBM Formül Çeviri Sistemi” tam adıyla piyasaya sürülen bir dil için gerçekten de bir başarı. John Backus liderliğindeki bir ekip tarafından özel olarak IBM 704 için tasarlandı ve derlenen ilk bilgisayar dillerinden biriydi. İlk üst düzey bilgisayar dili olan FORTRAN (Fortran 90’a kadar adı tamamen büyük harflerle yazılıyordu) kendisinden sonraki birçok dili etkilemiştir ve ifade derleyen her dil Fortran’a borçlu.

Jansen’in açıklaması, Amazon’da “Fortran Programlama” için 1.000’den fazla arama yapıldığına, Kotlin ve Rust gibi dillerde ise aynı arama sorgusu için ancak 300 kitaba ulaşıldığına işaret ediyor. Ayrıca Fortran’ın, altı aydan kısa bir süre önce yayınlanan yeni ISO Fortran 2023 tanımıyla halen gelişmeye devam ettiğini açıklıyor. Jansen: “Fortran’ın yeniden dirilişinin ana nedeni, sayısal/matematiksel hesaplamanın artan önemidir. Bu alandaki birçok rakibe rağmen, Fortran’ın kendi varoluş nedeni vardır. Rekabete kısaca göz atalım. Python: bir numaralı seçim, ancak yavaş, MATLAB: Matematiksel hesaplama için kullanımı çok kolaydır ancak pahalı lisanslarla birlikte gelir, C/C++: genel ve hızlı, ancak yerel matematiksel hesaplama desteği yoktur, R: Python’a çok benzer, ancak daha az popüler ve yavaş, Julia: yükselen yeni çocuk Blokta, ancak henüz olgunlaşmamış. Ve bu dil ormanında Fortran hızlı, yerel matematiksel hesaplama desteğine sahip, olgun ve ücretsiz görünüyor. Fortran sessizce, yavaş ama emin adımlarla ilerleme sağlıyor. Bu şaşırtıcı ama inkar edilemez” diyor.

TIOBE endeksinde yükselişte olan diğer eski dil ise COBOL. Ocak 2024’te tekrar İlk 20’ye girdi. 1959 yılında bilgisayar kullanıcıları ve üreticilerinden oluşan bir komitenin çalışmalarına dayanarak tasarlanan COBOL, (Common Business-Oriented Language) farklı ana bilgisayarlarda iş uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek standartlaştırılmış bir programlama dili ihtiyacını karşılamak üzere oluşturuldu.

Exit mobile version