Perakende sektörü için POS sisteminin daha modern bir hale gelmesi, gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaya başladı. Birçok ticari işletme, müşterilerinin alışveriş deneyimini zenginleştirmek için çoklu-kanal çözümlerine yöneliyor ve şirket içi pazarlama özelinde farklı çözümler deniyor.
Bu dönüşümün hayata geçişi sürecinde, bayilerin POS’ta mobil öncelikli bir yaklaşım benimsemeleri ve değişen tüketici ihtiyaçlarına daha zengin bir şekilde cevap verebilmeleri önem kazanıyor. Küresel anlamada her 10 tüketiciden 8’i alışveriş yaparken bilgisayar, akıllı telefon, tablet ya da dijital mağaza içi teknolojilerini kullanıyor.
Teknolojik yenilikler ve genişbant bağlantı teknolojileri, müşteri davranışlarını ve beklentilerini önemli oranda etkilemiş durumda. Müşterilerin yüzde 82’si bir mağazada alışveriş yaparken, telefonlarına başvuruyorlar. Ticari işletmeler için bir diğer önemli nokta ise mağazalarına farklı ödeme sistemleri adapte edebilmek. Dünya genelinde mağazaların yüzde 46’sı halihazırda mobil POS kullanmıyor ve %23’ü ise bu cihaz üzerinden ödeme kabul etmeyen/edemeyenlerden oluşuyor.
Yeni teknolojiler müşteri beklentilerini etkiliyor
Mağazaların yüzde 62’si müşteri verilerinin kendilerinin en önemli önceliği olduğunu söylüyorlar. Buna rağmen, mağazalara gelecekleri hakkında sorular sorduğumuzda her 4 bayiden 3’ü önümüzdeki 12 ayda mağaza içi mobil çözümler için ayrılacak bütçeyi artırmayı hedeflediğini belirtiyor. Her 2 bayiden 1’i ise POS ödeme seçeneklerini genişletmek için yapacakları harcamaları artıracaklarını söylediler.
Son araştırmalar gösteriyor ki müşteriler alışveriş deneyimlerini kanallara göre ayırmıyorlar ve mağazalar bu dijital çağda öne çıkmak istiyorlarsa, müşteri beklentilerine uyum sağlamaları gerekiyor. Mağazalar, kurulumu kolay veri çözümleri sayesinde online ve offline servisleri birbirine bağlayarak üstün bir müşteri deneyimi sağlayabilirler. Mağazaların yüzde 62’si, müşterinin mağaza içi deneyimini anlamanın bütünsel anlamda müşteri yolculuğunun önemli bir parçası olduğunu kabul ediyor.
Mağazaların geleceği, müşteri ilişkilerini güçlendiren ve müşteri deneyimini arttıran, bunun yanı sıra, mağaza yöneticileri için günlük operasyonları kolaylaştıran teknolojinin sektöre daha fazla adapte edilmesine bağlı. Perakendeciliğin geleceği, müşteri ilişkilerini güçlendirmek ve müşteri deneyimini geliştirmek için geleceği teknolojisine daha fazla odaklanmak hem günlük hem de uzun vadeli çözümlerin çok daha etkili olmasını sağlayacaktır.