Techinside Google News
Techinside Google News

Plastik şişeler yeşil hidrojen için kullanılıyor

Çöpten yakıta enerji dönüşümünde plastik şişeler yeşil hidrojen için kullanılıyor. Mikroplastiklerin kullanımı, çevreye etkileri de en aza indirecek.
- Advertisement -

Dünyanın dört bir yanına dağılan, 5 milimetreden küçük plastikler olan mikroplastikler, küresel ısınmaya neden oluyor. Ayrıca besin zincirlerini bozuyor ve toksik kimyasallarla ekosistemlere zarar veriyor. Bu nedenle Texas A&M Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olan Dr. Manish Shetty, plastiklerin çevreye karışmadan önce parçalanması için çalışmalar yürütüyor.

Plastik şişeler yeşil hidrojen  için kullanılıyor çöpten yakıta dönüşüm yapılıyor

Sürdürülebilir kimyasallar yaratmak ve daha iyi atık yönetimi geliştirmek daha iyi sürdürülebilirliğe katkıda bulunacaktır. Bu araştırma, katalizörler kullanılarak atık yönetimi için yeşil hidrojenin nasıl kullanılabilir hale getirilebileceğini bulmanın bir parçasıdır.Shetty’nin araştırmasında, polietilen tereftalat (PET) şişeler, ambalajlar, tekstiller ve 3 boyutlu baskı gibi yoğunlaşma polimerleri adı verilen belirli bir plastik sınıfını parçalamak için hidrojen kaynağı görevi gören düşük miktardaki çözücüler kullanılıyor.

Shetty:”Bu araştırmada yaptığımız şey, yoğunlaşma polimerlerini yakıt olarak kullanılabilecek aromatik bileşiklere parçalamaktı” dedi. Shetty ve ekibi, Angewandte Chemie International Edition’da yayınlanan son makalesinde ana hatlarıyla açıklandığı gibi , bu yoğunlaşma polimerlerini parçaladıktan sonra depolanan hidrojeni kullanmak için katalizörler tasarladılar.

Araştırma, katalizör yüzeylerinin bu organik taşıyıcılardan kalan hidrojeni kullanarak PET’i yakıt veya kimyasallar için kullanılabilen bir molekül olan p-ksilene nasıl dönüştürdüğünü gösteriyor. Shetty, araştırmalarının atık yönetimi çözümü sunduğunu ve kimya endüstrisinin sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Makaleye göre araştırma yaklaşımında PET’i daha küçük parçalara ayırmak için metanol ve PET’ten potansiyel bir kimyasal veya yakıt olan p-ksilen oluşturmak için bir H2 kaynağı kullanılıyor. Shetty, bu araştırmanın uygulanmasının ekonomimizin fosil yakıtlara bağımlı olmaktan çıkmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. 

Shetty, “Olabilecek şeylerden biri, hidrojenin daha fazla bulunabilir hale gelmesi, özellikle de suyun elektrolizi yoluyla elde edilen yeşil hidrojen için, bir taşıma vektörü olarak hidrojen taşıyıcılarına ihtiyaç duymamızdır” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir