Petrol ve gaz endüstrisi IoT cihazlarında hızlı bir büyüme yaşıyor. Berg Insight’ın raporu, sektördeki hücresel, uydu veya düşük güçlü geniş alan (LPWA) bağlantısı özelliğine sahip kurulu kablosuz cihaz tabanının, 7.8 milyon adede kıyasla yüzde 19,3’lük bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) büyüyeceğini öngörüyor. 2023’ün sonunda 2028’e kadar bağlı cihaz sayısı 18.8 milyona ulaşacak.
Petrol ve gazda IoT trendi
Bu büyümeyi yönlendiren temel uygulama, orta ve alt sektörlerdeki endüstriyel ekipman, tanklar ve boru hattı altyapısı gibi varlıkların uzaktan izlenmesi. Hücresel cihaz sevkiyatlarında beklenen büyüme, LTE-M ve NB-IoT teknolojilerine dayalı sensör uygulamalarının daha yüksek benimsenme oranına ve uzaktan tank izleme segmentinde hücresel iletişimin devam eden tercihine bağlanıyor.
Berg Insight analistleri, birçok uzaktan izleme uygulamasının sınırlı bant genişliği gereksinimlerine sahip olması nedeniyle LoRa gibi 3GPP olmayan LPWA teknolojilerinin de bu pazarda önemli bir konum elde edebileceğine inanıyor. Endüstriyel otomasyon satıcıları ve teknoloji şirketleri arasındaki ortaklıklar, petrol ve gaz endüstrisinde bir trend olmaya devam ediyor ve kapsamı petrol ve gaz operatörlerini ve yazılım şirketlerini de kapsayacak şekilde genişliyor.
ABB, Emerson, Hitachi, Honeywell, Rockwell Automation, Schneider Electric, Siemens ve Yokogawa gibi küresel otomasyon tedarikçileri, kapsamlı iş ortağı ekosistemleri sayesinde eksiksiz çözümler sunabilmekte. Petrol ve gaz değer zincirindeki her faaliyetin kendine özgü bağlantı gereksinimleri olduğundan, tercih edilen ağ topolojisi ve iletişim standartlarının seçimi uygulama alanına bağlı.
Birçok sağlayıcı, farklı kablosuz özellikleri tek kutulu çözümlere entegre ederek sektörün farklı ihtiyaçlarının farkındadır. Advantech, Cisco, HMS Networks, Moxa, MultiTech ve Robustel gibi bağlantı sağlayıcıları, cihaza farklı kablosuz arayüzlerin eklenebileceği modüler yönlendiriciler ve ağ geçitleri sunuyor. Berg Insight IoT Analisti Veronika Barta: “Petrol ve gaz şirketleri, daha bilinçli kararlar vermek için IIoT cihazlarından gelen verilere giderek daha fazla güveniyor” dedi. Operatörler daha uzak ve otonom operasyonlara yöneldikçe, daha fazla miktarda veri toplama ihtiyacı artıyor ve bu da verinin önemini kazanmak için uç işleme yeteneklerini gerektiriyor.
Barta: “Kablosuz IIoT cihazlarının uç bilişimle konuşlandırılması, varlıkları optimize etmede ve petrol ve gaz operasyonlarını iyileştirmede anahtar rol oynayacak” diyor.