Techinside Google News
Techinside Google News

Perovskit kaplama neden önemli?

Güneş panellerinde perovskit kaplama verimlilik konusunda önemli bir potansiyele sahip. Araştırmacılar bu kaplamalara yoğunlaşıyor.
- Advertisement -

Güneş panellerine artık oldukça aşinayız; onları tarlalarda, çatılarda ve hatta bahçenizdeki ışıklar gibi günlük elektrikli eşyalarda görüyoruz. Peki ya siz bir güneş paneli olsaydınız ve günlük yaşantınızı güneşten gelen enerjiyle sürdürebilseydiniz? İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yakın zamanda yaptıkları bir çalışmada uzmanlıklarını bu konuya yönelttiler.

Perovskit kaplama ve verimlilik avantajları

Üniversitenin Fizik Bölümü yaptığı açıklamada, geliştirdikleri devrim niteliğindeki perovskit kaplama teknolojisinin, geleneksel güneş panellerinde kullanılan silikondan daha verimli ve kullanışlı olduğunu şöyle açıklıyor: “Bu yenilik, sırt çantaları, arabalar ve cep telefonları gibi günlük hayatta kullandığımız nesnelerin yüzeylerine yeni bir güç üreten malzeme kaplanarak gerçekleştiriliyor. Yeni ışık emici malzeme, ilk kez, neredeyse her binanın veya yaygın nesnenin yüzeyine uygulanabilecek kadar ince ve esnek. Oxford’da geliştirilen ve birden fazla ışık emici katmanı tek bir güneş hücresine yerleştiren öncü bir teknik kullanarak, araştırmacılar ışık spektrumunun daha geniş bir aralığını kullanarak aynı miktarda güneş ışığından daha fazla güç üretilmesini sağladılar” diyor.

Peki bu neden önemli? Birincisi, bu güç üreten malzemenin herhangi bir nesneye uygulanması çok daha kolaydır. Çok fazla alan gerektiren ve çoğunlukla çiftliklerin, çiftliklerin ve ormanların temizlenmesine, yaşam alanlarının, biyolojik çeşitliliğin ve gelirin kaybına yol açan geleneksel güneş panellerinin aksine, bu malzeme günlük hayatımıza kolaylıkla uyum sağlayabilir. Güneşin tadını çıkarırken telefonumuz şarj olabilir, sırt çantamız akşam yemeğimiz veya Netflix dizileri izlemek için gereken enerjiyi üretebilir.

İkincisi, güneş ışınlarından güç üretmede çok daha verimlidir. Açıklamada: “Yığınlama veya çoklu kavşak yaklaşımımızla yaptığımız deneylerde sadece beş yıl içinde güç dönüşüm verimliliğini yüzde 6 civarından yüzde 27’nin üzerine çıkardık. Bu, tek katmanlı fotovoltaiklerin bugün elde edebileceği sınırlara yakın,’ dedi Oxford Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Dr. Shuaifeng Hu. ‘Zamanla bu yaklaşımın fotovoltaik cihazların yüzde 45’i aşarak çok daha yüksek verimlilikler elde etmesini sağlayabileceğine inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir