Sadece son kullanıcılar değil, kurumların da çeşitli lansman ve toplantıları sırasında kullanmaya başladığı Periscope’un telif hakları konusundaki ihlallerde adının geçtiğini ifade eden Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, özellikle şifreli yayınlanan maçların TV kanallarıyla birlikte aynı anda stadyumdaki seyirciler tarafından da Periscope üzerinden yayınlanmasına dikkat çekti.
Onlarca kişinin Fenerbahçe – Shaktar Donesk maçında bu uygulama ile yayın yaptığını kaydeden Ergün, yayın hakkına sahip şirketlerin hukuki yollara başvurmasını da beraberinde getirebileceğine dikkat çekiyor.
Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Ergün, Periscope kullanıcılarının karşılaşabileceği hukuki sorunlar içinse şu yorumu yapıyor:
“Canlı yayın uygulamaları hukuka aykırı olarak kullanıldığında, telif sorunları başta olmak üzere birçok hukuki sorun ortaya çıkar. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, sorumlu olan tek unsurun Periscope olmadığıdır. Canlı yayınları hukuka aykırı bir şekilde gerçekleştiren ya da direkt olarak hukuka aykırı içerikleri yayınlayan kullanıcılar ‘ihlali gerçekleştiren kişiler’ olduğundan, direkt olarak sorumludurlar. Periscope her ne kadar bu tür yayınlara izin veren ya da denetlemeyen bir uygulama olsa da hukuka aykırı yayınları yapan kullanıcılar kendisi olduğu için asıl ihlali gerçekleştiren kişiler, kullanıcılar olmaktadır.”