MasterCard, Dünya Perakende Kongresi’nde temassız ödemelerdeki sınırı yükselteceğini duyurdu. Avro bölgesinde 25 Avro olan tek seferde temassız ödeme limiti 2017 yılında yükseltilecek. Böylece tüketiciler PIN kodu ya da telefonlarında parmak izi okutarak daha yüksek meblağda alışverişlerini de temassız olarak yapabilecek. 2020 yılında Avrupa’da tüm POS makinelerinde temassız ödemelerin kabul edileceğini duyuran MasterCard böylece temassız ödemelerin standartlaşması yolunda yeni bir adım atmış oldu.
Avrupa’da tüketicilerin temassız ödeme tercihi giderek artıyor. 2015’in ikinci çeyreği verilerine göre temassız ödemeler bir önceki yıla nazaran %170 büyüdü. Temassız ödemeyi hali hazırda kullanmakta olan tüketicilerin temassız ödeme kullanma alışkanlığı da %20 arttı. 2014’ün ikinci çeyrek verilerine kıyasla 2015’in ikinci çeyreğinde temassız harcamalar Avro bazında tam üç katına çıktı. Her iki temassız ödemenin biri gıda alışverişlerinde yapıldı. Her 10 alışverişten biri ise perakende mağazalarında gerçekleşti.
Avrupa’da 40 ülkede temassız ödemeler kullanılıyor. %61 kullanım oranıyla Çek Cumhuriyeti öne çıkıyor. Büyüme trendlerine göre Polonya %41 ile, Macaristan %27 ile ve Slovakya %27 ile temassız ödemeyi en çok benimseyen ülkeler arasında yer alıyor.
Sosyal medyada temassız ödemeye ilgi büyük
MasterCard, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına yönelik olarak sosyal mecralar üzerinde gerçekleştirdiği “Sosyal Perakende Araştırması”nı da Dünya Perakende Kongresi’nde kamuoyuyla paylaştı. MasterCard ile Prime Research’in 1,6 milyon adet sosyal medya mesajını analiz ederek ortaya çıkardığı veriler dünya çapında toplam 61 farklı pazardan derlendi. 12 ay süren veri toplama ve analiz çalışmasıyla tüketicilerin sosyal medyadaki alışveriş ve perakende yorumları değerlendirildi.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa bölgesinde dijital cüzdanlar ve uygulama içi ödeme teknolojileriyle ilgili olumlu mesajlar %93 oranında seyrediyor. Temassız ödemeler ise %91 oranında sosyal alışveriş yorumlarında yer alıyor. Avrupa’da sosyal medya üzerinden olumlu şekilde bahsedilen iki sektör eğlence ve moda olarak %95 ile birinci sırayı paylaşıyor.
MasterCard Sosyal Perakende Araştırması’nın sonuçlarına göre yeni ödeme teknolojileri en çok konuşulan konuların başında geliyor. %77 oranında olumlu yorum ile yeni dijital ödemeler konusu, özellikle ulaşım sektöründe öne çıkıyor. Seyahatlerinde cüzdanlarını çıkarmadan ödemeleri gerçekleştirebilmek ve mobil ödemeleri kullanmak tüketicilerin olumlu karşıladığı bir gelişme olarak dikkat çekiyor.
Bilinçli tüketiciler doğru fiyata doğru ürün için araştırma yapıyor
MasterCard’ın Dünya Perakende Zirvesi’nde yayımladığı Omnishopper anketine göre tüketiciler günümüzde alışveriş öncesinde internetten daha çok araştırma yapıyor ve mağazalarda daha az zaman geçiriyor. Her 10 tüketiciden 6’sı ideal fiyatı kafalarında oturtmak için internette zaman geçiriyor. Araştırmaya katılanların %51’i tüketicinin ihtiyacını tam olarak anlamayan satıcılardan hoşlanmadığını itiraf ediyor. Omnishopper anketine katılanların %80’i, internetteki alışveriş sitelerinden fiyat araştırmasının yanında, mağaza içindeyken akıllı telefonlarıyla fiyat kıyasladığını söylüyor. Tüm perakende alışverişlerinin %7,5’lik kısmını teşkil eden e-ticaretteki büyüme durgunlaşırken, bilinçli tüketiciler hızlı alışveriş, daha iyi müşteri hizmeti ve sosyal bir alışveriş deneyimi için yüz yüze alışverişi tercih ediyor.
Dijital çağın bilinçli tüketicileri daha sadık. Parmak uçlarında sayısız seçenek olmasına ve eskisine nazaran daha çetin araştırmalar yapmalarına rağmen sadece %26 yeni bir mağazadan alışveriş yapmak istiyor. Genelde tanıdıkları ve bildikleri mağazaları tercih ettiklerini ifade ediyorlar. Bu da yeni müşteriler çekmek isteyen perakendeciler için bir risk oluşturuyor.
Dünya çapında tüketicilerin %80’i mağaza içinde ve online alışverişte paralarının tam karşılığını aldığını düşünüyor. %82 için ise alışverişte en büyük mutluluk doğru fiyata doğru ürünü bulmak. Tüketiciler artık alışverişlere ürün odaklı yaklaşıyor. Aradıkları ürün dışında sürpriz alışverişler yapmıyorlar ve %73 aradığı ürünün stokta olmadığını öğrenince hayal kırıklığı yaşıyor. Bu veri perakendeciler için depo yönetiminin önemini ortaya koyuyor.