Site icon TechInside

PC performans testi nasıl yapılıyor?

PC performans testi

Bilgisayarınızın hız ve performans açısından ne kadar hızlı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Elbette bilgisayarınızın özelliklerine ve işlemci hızına bakabilirsiniz. ancak bilgisayarınız yeni olmadığı sürece bu rakamlar yüzde yüz doğru olmayabilir. Bir oyuncuysanız veya iş için büyük ölçüde hıza güvenen biriyseniz, kendinize “Bilgisayarım ne kadar hızlı?” merak edeceğiniz bir soru.

Bilgisayarınızın hızını ve performansını kontrol etmenin ve test etmenin birkaç farklı yolu var. Bildiğiniz gibi bilgisayarınızın hızını ve performansını birçok faktör etkiliyor. Dünyanın en hızlı internetine sahip olabilirsiniz. Ancak RAM depolama alanı düşük veya ağ bağlantısı zayıf olduğu için bilgisayarınızın hızı hala yetersiz olabiliyor. Benzer şekilde, aynı faktörler en iyi, en üst düzey bilgisayarlarda bile gecikmelere ve yavaş hızlara neden olabiliyor. PC performans testi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

PC performans testi

Windows’ta Performans İzleyicisi’ni kullanma

Performans İzleyicisi, Windows’ta yerleşik bir tanılama aracı. Verileri topluyor ve bilgisayarınızın performansını gerçek zamanlı olarak veya kayıtlı bir dosyadan görüntülemenizi sağlıyor.

İşlemci Hızı: Bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını gösteriyor. Hız megahertz (MHz) ve gigahertz (GHz) cinsinden ölçülüyor. Belirtilen değer, merkezi işlemcinin (CPU) saniyedeki döngü sayısı.

RAM:  Rastgele erişim belleği veya RAM, bilgisayarınızdaki birincil depolamayı ifade eder. Bilgisayarınızdaki kısa süreli bellek veya depolama olarak düşünülebilir.

Sabit Disk:  Bilgisayarınızdaki sabit disk, performans ve hız açısından kritik bir rol oynar. Örneğin, sabit sürücünüzde yer kalmadıysa veya  dolmak üzereyse  , genel hızda bir düşüş fark edeceksiniz.

Exit mobile version