Dünyada çığ gibi büyüyen ve Co-Working diye tanımlanan Paylaşımlı Çalışma Alanlarına Türkiye’de de ilgi giderek büyüyor.
Türkiye’de kayıtlı 15 binden fazla üyesi olan ortak çalışma alanlarında sayı sürekli değişse de, bu alanlara yönelik tüketime talep sürekli yükseliyor. Paylaşımlı çalışma alanlarında en fazla talep edilen hizmet, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) birimi. Bu birim sayesinde, yeni firmalar CRM uzmanı çalıştırmak zorunda kalmadan, paylaşımlı alanın ortak CRM hizmetlerinden küçük bir ücret karşılığında yararlanabiliyor.
Her yıl tonlarca kahve
Paylaşımlı çalışma alanlarında derlenen bilgilere göre, bu ofislerde bir yılda 2.5 ton kahve tüketiliyor. bu ofislerin ortak çalışma alanlarında ise her çalışan ortalama 5,5 saat zaman geçiriyor.
Sektördeki sadece bir firmada bulunan 150 toplantı odasında 2016 yılının Eylül ayına kadar 5 bin 384 toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılara 71 bin 469 kişi katılırken, toplantıları organize eden firma sayısı ise 697 olarak gerçekleşti.
Özellikle start-up’ların rağbet ettiği paylaşımlı çalışma alanları düşük maliyetlerle, alt yapı sahibi modern ofislere erişim imkanı sağlıyor ve yeni kurulmuş bir şirket için yüksek maliyet oluşturabilecek hizmetlerin ortak katılımla sağlanması imkanını getiriyor. İş merkezlerine yakın, güçlü alt yapıya sahip bu alanlar Türkiye’de hızla gelişiyor ve büyük ilgi görüyor.