Şifre yöneticileri, hassas dijital bilgilerinizi korumak için tasarlandıkları için çevrimiçi güvenlik araçları olarak sınıflandırılır. Aslında, parola yöneticileri kullanmamak çok daha tehlikelidir. Bunun nedeni, internet kullanıcılarının uygunsuz şekilde saklama gibi tehlikeli alışkanlıklar edinme eğiliminde olmalarıdır.
Parola yöneticileri
Parola yöneticileri, en iyi şifre uygulamalarını uygulamanıza olanak tanır. Bir anketin geçen yıl katılımcıların yaklaşık %50’sinin şifrelerinin tehlikeye atıldığını ortaya koydu.
Elbette, parola yöneticileri yalnızca onları kullanan kullanıcılar kadar güvenlidir. Ayrıca, tüm şifre yöneticileri aynı değildir. Bazıları ihlallere eğilimli olsa da, diğerleri siber suçlularla baş edebilecek kadar güçlüdür. Neyse ki, piyasada çok sayıda güçlü ve güvenilir sağlayıcı var. Bunları risksiz bir şekilde test edebilirsiniz.
Parola yöneticilerinin şifrelerinizi güvence altına almanın birden fazla yolu var. Bunlar, çevrimiçi veri aktarımını korumak için belirli bir şifre kullanan güvenli bir şifreleme işlemiyle başlar. AES-256 şifrelemesi altın standart olarak kabul ediliyor. Ayrıca XChaCha20 Google gibi tanınmış şirketler tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Her ikisi de şifreleri kırmanın bir ömürden daha uzun süreceğini garanti eder.
En iyi şifre yöneticilerinin kullandığı sıfır bilgi mimarisi, şifrelerin cihazınızdan ayrılmadan önce şifrelenmesini sağlar. Parola yöneticileri bir sunucuda olduklarında, sağlayıcının bile şifrelerini çözmesinin bir yolu yoktur. Bazı şifre yöneticileri, şifreleri düzenli olarak değiştirmenizi ve güçlerini değerlendirmenizi hatırlatacaktır. Diğerleri ayrıca oturum açma bilgilerinizden herhangi birinin çevrimiçi olarak sızdırılıp sızdırılmadığını kontrol etmek için karanlık ağı tarayacaktır.
Hatırlamanız gereken tek şifre ana şifredir; güvenli olduğu sürece, kimsenin ona erişmesi mümkün değildir. Akılda kalıcı ancak benzersiz bir şifre seçip bunu iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ile birleştirirseniz, güvende olmalısınız. Girişi doğrulamak için birden fazla yol kullanan, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) olarak bilinen daha karmaşık bir seçeneği seçerseniz daha da iyi olur. Parmak izi veya yüz taraması gibi biyometrik kimlik doğrulamayı kullanmak da iyi bir fikirdir.