Günümüzde doktorluk ve avukatlık gibi geçerliliği hemen hemen her herkes tarafından onaylanmış mesleklerle birlikte kabul görmüş bazı endüstriler var. Bu makalemizde yer alan sektörler ise, herkes tarafından bilinmeyen ve “gerçekten bu şekilde para kazanılıyor mu?” diye soracağınız cinsten.
Ölü kuyumculuğu
Aslında belirttiğimiz sektörün orijinal adı “Cremation Jewelry” ve binlerce yıldır da hayatta olan bir endüstri.
İnsanlar olarak, sevdiğimiz bir insanı kaybettiğimizde onlarla bir şekilde bağlı kalmak istiyoruz. Bunun da en iyi yolu onların bir parçasını kendimizde tutmak. Bu nedenle sevdiğimiz insanın saçını veya öldükten sonra yakılmayı tercih ettiyse külünü bir elmasa yerleştiren onlarca farklı firma var.
Müze sergileri
Sergilerin insanlık yararına yapıldığını düşünebilirsiniz ancak tahmin ettiğiniz üzere olaylar pek de öyle olmuyor. Kâr etme amacı güden birçok halka açık şirketin, haklarına sahip olduğu sergileri vardır.
Örneğin bir ara ülkemize de uğrayan ve büyük ilgi gören “İnsan vücuduna çarpıcı yolculuk” sergisi, bir şirkete ait ve tüm dünyayı gezerek bu sergiden para kazanıyor.
Yemek yeme rekabeti
Geçtiğimiz ay Joey Chestnut ismindeki bir adam, sadece 10 dakikada 72 sosisli sandviçi mideye indirdi. İşin ilginç tarafı ise Chestnut‘ın sadece yiyerek yılda 300 bin dolar gibi bir para kazanması.
Her geçen büyüyen “yemek yeme yarışmaları” endüstrisi, bu alana gönül vermiş insanların da güzel paralar kazanmasına vesile oluyor.
Ödül avcılığı
Vahşi Batı fimlerinden, üzerinde “Wanted” yazısı olan suçlu afişlerine ve bunları yakalayan ödül avcılarına aşinayız. Günümüzde bu mesleğin öldüğünü düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
Çünkü ödül avcıları varlığını sürdürüyor, ancak çok daha profesyonel ve eğitilmiş bir şekilde. Özellikle ABD yargı sistemi sayesinde varlığını sürdüren ödül avcıları, bir yakalama sayesinde 100 bin doları kolayca ceplerine indirebiliyor.
WWE
Aslında ABD’de popüler olan ancak ülkemizde de özellikle gençler tarafından ilgiyle takip edilen WWE dövüşleri, ciddi paraların kazanıldığı bir alan.
WWE şirketinin yıllardır yarım milyar dolar gibi gelir açıkladığını düşünürsek, WWE güreşçilerinin de hiç fena para kazanmadığını söyleyebilriz.
Fekal Transplantasyon
Kan bağışlamanın önemli olduğunu biliyoruz. Ancak, dışkınızı da hayat kurtarabileceğini biliyor muydunuz?
Sağlıklı insanlar, ihtiyacı olan hasta insanların dışkılarını bağışlıyor ve sonucunda bu durum gerçekten de hayat kurtarıyor. Ayrıca her bağış sonrasında bağışçıların 40 dolar ödeme aldığını da belirtelim.
Hazine avcılığı
Eğer modern zamanların Indiana Jones’u olmak istiyorsanız, bu mümkün. Günümüzde batmış gemileri bularak içerisindeki hazineleri açığa çıkartan birçok şirket var.
Ayrıca tabii ki sadece gemi değil, karada da hazine arayan ve bundan para kazanan şirketler var.