Site icon TechInside

Pandeminin Savunma Sanayii’ne etkisi

Dünyayı etkisi altına alan corona virüs pandemisini aslında yalnızca bir sağlık sorunu olarak değerlendirmek doğru değil. Söz konusu pandemi toplum, güvenlik, ekonomi, kültür ve siyaset ekseninde küresel çapta bir sorun olarak dünyayı tehdit ediyor. Aynı zamanda biyo-güvenlik konusunu da savunma sektörünün merkezine koyuyor. Yeni güvenlik parametreleriyle birlikte savunma sanayinin kapsamı da genişliyor. 

Türkiye’de savunma sanayii liderleri pandemi sürecinde ve pandemi sonrası dönemde sektörün yol haritası ve yeni güvenlik parametrelerine yönelik çözümlerini ele almak üzere 20 Mayıs’ta STM ThinkTechOnline Paneli’nde bir araya geldi.

Savunma Sanayii’nin yeni cephesi: Pandemi

COVID-19 Süreci ve Sonrasında Türkiye’de ve Dünyada Savunma Sanayii konulu panelde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yeşiltaş ve STM Genel Müdürü Murat İkinci görüşlerini paylaştı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

“Savunma sanayii, bilginin teknoloji ve mühendislikle üretime dönüştüğü bir alan. Pandemi, savunma kapsamının çok daha başka başlıklarla genişletilmesi; bunu bilgi, teknoloji ve ürün zincirini gibi farklı başlıklarda da devam ettirmemiz gerektiğini gösterdi. Bugün bütün dünya pandemi ile saldırı altında. Artık savunma başlığı altında bir ülkenin alt yapısı, tıp teknolojisi, kimyasal, biyolojik, nükleer alanlardaki dayanıklılığı, iletişim sistemi, siber güvenliği, enerji politikaları, enerji hatları gibi bir çok parametreyi konuşuyoruz. Ülkelerin güvenlikleri artık bu parametrelerin herhangi birindeki yetersizlikle tehdit altında olabilir. Bu nedenle savunma başlığı altında teknolojik kabiliyetlerimizi örneğin sağlık sektörüne yönelik yerli ve milli solunum cihazı, MR görüntüleme sistemleri gibi çözümler üretmek için de kullanıyoruz. Savunmanın geleceğine yönelik planlarımızda odağımız; savunma sanayiinde bilgi birikimimiz, teknolojimiz ve nitelikli insan kaynağımızı yeni güvenlik parametrelerinde de dünya çapında söz sahibi olacak üretimler yapmak için değerlendirmek olacak”

Demir aynı zamanda konuşmasında F-35 Programı ile ilgili görüşlerini de paylaştı ve firmaların üretimlerinin devam ettiğini, siparişlerin geldiğini söyledi.

STM Genel Müdürü Murat İkinci de geleceğe yönelik değerlendirmelerini paylaşırken şu sözlere yer verdi:

“Salgın bize küresel sorunların üstesinden gelebilmek için savunma sanayiinde daha geniş bir perspektifte yerli ve milli çözümler üretmenin önemini gösterdi. STM ThinkTech’in düzenlediği panelde savunma sanayiimizin liderlerinin değerli görüşleriyle hem sektörümüzün hem de ülkemizin savunma kabiliyetinin geleceğini şekillendirecek öngörüler elde ettik. STM olarak; salgın sürecinde siber güvenlik çözümlerimiz ve karar destek sistemlerimizle çözümün parçası oluyoruz. Diğer taraftan ülkemizin savunması için son derece kritik olan askeri deniz platformları ve otonom drone sistemleri projelerinde teslimatlarımız planlandığı şekilde sürüyor. Bu dönemde kamu kurumlarının ihtiyacı olan kapsayıcı siber güvenlik desteğini sunmaya devam ediyoruz. Savunma sektörü olarak; bilgi birikimimiz ve teknolojimizle sağlıktan enerjiye, iletişime kadar geniş bir kapsamda ortaya çıkan yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak savunma teknolojileri çözümleriyle dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz”

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ise pandemi sürecinde birlikte çalışmanın ne kadar önemli olduğuna değindi ve sözlerini “Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde geliştirilen Baykar, Arçelik, ASELSAN, Biosys ve Sanayi Bakanlığımızın yoğun desteği ile üretilen ventilatörlerden, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, kısa bir dönemde 5 bin adet üretilmesi hedeflenmektedir” diyerek tamamladı.

Panelde TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şu değerlendirmede bulundu:

“Ülkemizin en büyük projesi, dünyanın ise sayılı teknolojilerinden 5’inci nesil savaş uçağımızın geliştirmesine ara vermeden devam ediyoruz. Taahhüt ettiğimiz zamanda projelerimizi teslim etmek adına planladığımız tüm işçilik saatlerinde geriye düşmemek için geniş önlemlerimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Son olarak, SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, salgın sonrası dünyada Türkiye’yi yeniden konumlandırmak için kapsamlı bir stratejik vizyona, bu vizyonu hayata geçirecek araçların güçlendirilmesine ve en nihayetinde söz konusu vizyonu hayata geçirecek kapsamlı bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Exit mobile version