Site icon TechInside

Ozon gazı teknolojisi çevre ve sağlık üzerinde nasıl bir etki yaratıyor?

Ozon gazı teknolojisi

Ozon, renksiz, oldukça reaktif, kendine özgü bir kokuya sahip bir gazdır. Doğal olarak elektrik boşalmaları (örneğin yıldırım) sonucu ve atmosferin üst katmanlarında 15-35 km yüksekliklerde oluşur.

Üst atmosfer ozon tabakası dünyayı güneşten gelen zararlı ultraviyole radyasyondan korur. Ozon tabakasının azalması küresel bir atmosfer sorununu temsil eder. Bununla birlikte yer seviyesinde, güneş ışığı ile bazı hava kirleticileri arasındaki kimyasal reaksiyonlar sonucu yüksek ozon konsantrasyonları oluşur.

Ozon gazı teknolojisi ile bizi neler bekliyor

Güneş ışığı ve uygun hava koşullarının etkisiyle azot oksitler ve uçucu organik bileşikler (VOC’ler) reaksiyona girerek fotokimyasal oksidanlar, yani yaygın adıyla fotokimyasal smog oluşturabilirler; bunların başlıca bileşeni ozondur. Fotokimyasal oksidanlar üreten reaksiyonlar genellikle birkaç saat boyunca güçlü güneş ışığı altında meydana gelir. En yüksek konsantrasyonlar normalde ozon öncüllerinin (azot oksitleri ve VOC’ler) kaynaklarından rüzgar altı bölgelerinde yaz öğleden sonraları ölçülür.

Yanma süreçleri (motorlu taşıt motorları, enerji santralleri veya orman yangınları dahil) azot oksitlerin ve VOC’lerin başlıca kaynaklarıdır. Orman yangınları ozonu oluşturan kirleticilerin büyük miktarlarda oluşmasına neden olur. Son yıllarda, Güney Doğu Queensland’da kılavuz değerlerinden daha yüksek ozon seviyeleri genellikle sakin hava koşullarında orman yangınları veya yanma olaylarıyla ilişkilendirilmiştir. İstikrarlı hava koşulları orman yangını emisyonlarının birikmesine izin veriyor. Ozon gazı teknolojisi kullanılarak bu durumun izlenmesi mümkündür.

Yer seviyesindeki yüksek ozon konsantrasyonları sağlık ve çevre sorunlarına yol açabiliyor. Ozon, doğal seviyelerin önemli ölçüde üzerinde konsantrasyonlarda mevcut olduğunda kalp sistemini etkileyebilir ve solunum yollarını tahriş edebiliyor. Ayrıca maruz kalmanın belirtileri şunlardır:

Yüksek seviyelerde ozon ayrıca şunları da yapabiliyor:

Yer seviyesindeki ozon konsantrasyonlarını izleyen cihazlar, ultraviyole (UV) ışığın emilimi ilkesini kullanır. Ozon, yaklaşık 250nm (nanometre) civarında UV spektrumunda güçlü emilim gösterir. Bu, ozon tabakasının dünyayı güneşten yayılan UV radyasyonundan nasıl koruduğunu açıklar. Bu nedenle ozon gazı teknolojisi bu işlemler için oldukça önemlidir.

Exit mobile version