Site icon TechInside

Oyun bağımlılığı ve çözüm yolları

Oyun bağımlılığı

Ergenlik çağındaki video oyunu oynama oranları ve video oyunu bağımlılığı giderek artıyor. Çocukların ve gençlerin yaklaşık dörtte üçü video oyunu oynuyor. Common Sense Media araştırmasına göre, gençler günde ortalama iki saat oyun oynuyor. Erkekler oyuncuların büyük çoğunluğunu oluşturuyor ve günde ortalama 2 saat 19 dakika video oyunu oynuyorlar.

Oyun bağımlılığı ve çözüm yöntemleri

Sonuç olarak, daha fazla genç, resmen  internet oyun bozukluğu olarak bilinen video oyunu bağımlılığı yaşıyor.  Ve erkeklerin oyun bağımlılığı yaşama olasılığı neredeyse iki kat daha fazla. Ebeveynler, “Oğlum video oyunlarına bağımlı” diye şikayet ettiğinde, gerçek bir ruh sağlığı bozukluğuyla karşı karşıya olabilirler.

Ergenlik dönemi video oyunu bağımlılığı, diğer sözde süreç bağımlılıkları veya  davranışsal bağımlılıklarla aynı şekilde işler. Oyun bağımlılığı, süreç bağımlılıkları olarak da bilinen yaygın davranışsal bağımlılıklardan biridir . Bu tür bağımlılık, alışveriş, sosyal medya kullanımı veya egzersiz yapma gibi davranışları da içerir . Özetle, süreç bağımlılığı olan kişilerde davranışın beyin üzerinde alkol veya uyuşturucuyla aynı etkisi vardır.

Oyun bağımlılığı ve diğer işlem bağımlılıkları beynin ödül merkezini harekete geçirir. Bu, “iyi hissettiren” kimyasal dopaminin salınımını tetikler. Karşılığında, bu davranışa karşı bir istek ve onu sürdürme zorunluluğu yaratır. Bu nedenle, video oyunlarına bağımlı çocuklar oynamaya devam etmek için kontrol edilemez bir dürtü hissederler.

2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü, oyun bozukluğunu teşhis edilebilecek bir ruh sağlığı durumu şeklinde sınıflandırdı. Ayrıca ergenlik dönemi video oyunu bağımlılığının ciddiyetini kabul etti.

Gencinize çok fazla video oyunu oynama sorunlarıyla nasıl yardımcı olabilirsiniz? Video oyunu süresini sınırlamak, bir çocuğun video oyunu bağımlılığıyla başa çıkmak ve ergenlik çağındaki oyun oynama bozukluğunu önlemek için bariz bir yaklaşım gibi görünüyor. Ancak, gençler ve video oyunları üzerine yapılan araştırmalar, oyun hakkında kurallar koymanın,   sınırlamalar çok kısıtlayıcı olduğunda ve çocuklara karar alma süreçlerinde özerklik tanımadığında ters tepme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle, ailelerin ergenlerin uymaya istekli olduğu bir sözleşmeyi birlikte oluşturmaları daha üretkendir. Ayrıca, erkeklerin ödül arayan beyin aktivitesinin stratejik ve aktif oyunlar tarafından daha fazla tetiklendiği görüldüğünden, onları keşifsel, sosyal ve problem çözme oyunlarına yönlendirmek oyun bozukluğu riskini azaltabilir.

Exit mobile version