Çinli araç paylaşım şirketi DiDi, merakla beklenen yeni otonom taksisini tanıttı. Otonom araç, Guangzhou merkezli otomobil üreticisi GAC Aion ile iş birliği yapılarak geliştirildi ve ilk kez geçen yıl duyuruldu. Otomobil üreticisinin ana vatanında düzenlenen 2025 GAC Teknoloji Günü ve GAC Akıllı Güvenlik Zirvesi’nde nihayet tanıtım resmi olarak gerçekleştirildi.
Otonom taksi DiDi için plan hazır
Robotaksi, Otomotiv Mühendisleri Derneği tarafından Seviye 4 otomasyon olarak derecelendirildi. Yani belirli yerlerde tamamen kendi kendine gidebiliyor. Ayrıca yıl sonuna kadar seri üretime geçmesi bekleniyor. Bu, büyük bir otomobil üreticisi ile otonom sürüş firması arasındaki bir iş birliğinin bu ölçekte üretildiği ilk sefer olacak.
GAC ve DiDi, otomobil üreticisinin EV tabanlı platformuna dayanan ve DiDi’nin son nesil otonom donanım teknolojisini içeren elektrikli bir crossover olan AV’yi sunmak için Andi Technology adlı bir ortak girişim kurdu. Alıntılanan özellikler kesinlikle güçlü bir otomatik performans öneriyor. Toplamda 33 sensörle donatılmış olarak geliyor, lidar, kameralar, 4D milimetre dalga radarı, kızılötesi kameralar ve akustik sensörleri harmanlayarak 360 derecelik tam senaryo algısını kolaylaştırıyor.
4D radarın, kar, sis veya yağmur gibi kötü hava koşullarında bile önceki yinelemelere göre dört kat daha fazla performans sağladığı söyleniyor. DiDi ayrıca, katı hal kör nokta lidarlarını bir AV’ye entegre eden ve seri üretim yapan ilk şirket olduğunu iddia ediyor. Aracın görüntüleri, sensör takımının üstten monte edilmiş disk şeklindeki lidar, ön çamurluklarda radar ve çevre kamerası kurulumuyla nasıl yapılandırıldığını gösteriyor. Bu arada farlar, “akıllı etkileşim ekranı” olarak tanımlanan bir şeyle bölünmüş durumda. Aslında karşılama mesajları, emojiler, araç durumu güncellemeleri ve daha fazlasını gösterebilen harici bir ekran.
Bu arada, dış kabuğun altında, otonom sürüş, kabin içi işlevsellik ve iletişim/navigasyon içeren ve 2000 TOPS’tan fazla işlem gücüne ve 48 çekirdekli bir CPU’ya sahip olan DiDi’nin kendi geliştirdiği Orca hesaplama sistemi yer alıyor. Dikkat çekici bir şekilde, DiDi, önceki sistemlere kıyasla %74’lük bir maliyet azaltımıyla geliştirildiğini söylüyor.