Intel tarafından hazırlanan yeni bir araştırma, otonom sürüş teknolojisinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göz önüne serdi. Araştırmaya göre, otonom sürüş teknolojisi tam anlamıyla hayata geçtikten ve günlük yaşama girdikten sonra dünya ekonomisini çok hızlı bir şekilde büyütecek. Öyle ki, 2050 yılında sadece otonom sürüş nedeniyle dünyanın ekonomik büyüklüğü her yıl 7 trilyon dolar büyüyecek. Bu rakam, Almanya’nın 2016’daki ekonomik büyüklüğünün iki katı, Kanada’nın beş katı anlamına geliyor. Bir diğer deyişle dünya ekonomisi otonom sürüş nedeniyle her sene iki yeni Almanya veya beş yeni Kanada kurulmuş gibi genişleyecek.
Elbette bu büyüme adım adım gerçekleşecek ve öncesinde de etkileri hissedilecek. 2035’te yılık büyümeye etkisi 800 milyar dolara ulaşacak.
Şoförler işsiz mi kalacak?
Öte yandan, otonom sürüş teknolojisinin şoförlerin işini elinden alacağı düşünülse de aslında pratikte, ilk aşamada sürücü bulamayan araçların otonom araçlarla yer değiştireceği düşünülüyor. Şu anda dünyada önemli oranda sürücü açığı bulunuyor ve çok sayıda firma, sürücü bulamadığı için, kamyonunu veya taksisini boş bekletmek zorunda kalabiliyor. 2025’te sürücü açığı ABD’de 200 bin kişi, İngiltere’de ise 100 bin kişi olarak gerçekleşecek. 2016 yılında Hindistan’daki toplam tır/kamyon filosunun %10’unun sürücü bulunamadığı için boş beklediğini hatırlamak gerekiyor.
Ayrıca, sadece 2035 ve 2045 arasındaki 10 yıllık dönemde, otonom sürüşün sağladığı güvenlik sayesinde 600 bin insan trafik kazalarında hayatını kaybetmek yerine yaşamlarına devam edebilecek. Yaklaşık 240 milyar dolarlık maddi hasarlı kaza da önlenmiş olacak.