Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, sürüş güvenliğini sağlamak için otonom araçlar ile bisikletler birbiriyle iletişimde olmalı.
Yeni araştırmalar, geleceğin sürücüsüz arabalarının bisikletçilerin dilini öğrenmesi gerektiğini iddia ediyor.
Otonom araçlar ile bisikletler arasında daha iyi iletişimi teşvik etmek için İskoçya’daki akademisyenler, yollarda güvenliği sağlamaya çalışmak için sürücüler amacıyla “akıllı gözlükler” ve arabalar için daha fazla görsel sinyaller gibi önlemlerin alınması gerektiğini öne sürüyorlar. Glasgow Üniversitesi‘ndeki insan-bilgisayar etkileşimi uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından “Gerçek Olsun: Gerçek Dünya Trafiğinde Sürücü-Bisikletçi Etkileşiminin İncelenmesi” başlıklı bir makaleyle sonuçlanan araştırma gerçekleştirildi.
Glasgow Üniversitesi araştırma sonuçları
Kendi kendini süren arabaların yolcularının şu anda olduğundan çok daha az araç kullanma olasılığı ile bisiklet üzerinde insanlarla iletişim kurmanın yeni yollarının otonom araçların geliştirilmesine dahil edilmesi gerekiyor. Öneriler arasında, otonom araçların niyetlerini dış aydınlatma sistemleri yoluyla daha iyi gösterebileceği yer alıyor. Araştırmacılar, arabaların dışındaki bir dizi trafik ışığı tarzı LED’in, insanları manevra yapmak, yavaşlamak, hızlanmak veya yol vermek üzereyken bilgilendirecek animasyonlar gösterebileceğini öne sürdü. Bu, bisikletçilerin uygun şekilde yanıt vermesini sağlayacak.
Bisikletçilerin, aracın amacına bağlı olarak AV’lerden titreşimler veya diğer sinyaller yoluyla uyarılar alabilen yeni bir tür akıllı gözlük taktığı daha doğrudan bir iletişim yöntemi de tartışıldı. Yine bu, otonom araçların bir sonraki manevrasını yorumlamada yardımcı olacak. Ayrıca, bisikletçilerin kol hareketlerini algılayabilen, genellikle geri bildirim sağlamak için kullanılan, arabalarda daha hassas sensörlerin geliştirilmesi gerektiğine dair bir öneri var.
Çalışma, İskoçya’nın en büyük şehri olan Glasgow yollarında gerçekleştirildi ve burada araştırma ekibi, sabah ve öğleden sonra yoğun saatlerde beş farklı kavşakta bisiklet sürücüleri ve sürücüler arasındaki toplam 414 etkileşimi izledi. Özellikle ilgi çekici olan, sürücülerin ve bisikletçilerin birbirlerinden ne kadar haberdar oldukları ve niyetlerini nasıl açıkça ortaya koyduklarıydı. Araştırmanın ikinci bölümünde, Glasgow yollarındaki tüm etkinliği nasıl işlediklerini öğrenmek için göz izleme gözlükleri ve başa takılan kameralarla gönderilen gönüllü bisikletçilerden oluşan bir ekip ile çalışıldı.
Profesör Stephen Brewster: “Kendi kendine giden arabalar, bisikletçilere sollama yapmanın veya şerit değiştirmenin güvenli olup olmadığı gibi kritik öneme sahip kararlar vermelerine yardımcı olmak için çok az geri bildirim sunuyor. Yolları daha az güvenli hale getirme potansiyeline sahip” dedi.
2015 ile 2020 arasında, Birleşik Krallık’taki ölümcül bisiklet kazalarının yaklaşık yüzde 84’ü bir motorlu taşıtla ilgiliydi.