Techinside Google News
Techinside Google News

Ortak çalışma alanları devi WeWork iflas başvurusunda bulundu!

WeWork nasıl eridi? Kötü yönetim, piyasaya güven aşılama sorunu, başarısız halka arz, pandemi etkisi ve iflas başvurusu...
- Advertisement -

Esnek ofis alanı firması WeWork, dikkat çekici bir çöküşle 18,6 milyar doların üzerinde borç listeleyerek iflas koruması için başvuruda bulundu. Adam Neumann’ın kurucu ortağı olduğu ve SoftBank, BlackRock ve Goldman Sachs tarafından finanse edilen New York merkezli firma, melek yatırımcılar ve fonlar aracılığıyla 22 milyar doların üzerinde para toplamış ve 2019 Ocak ayında 47 milyar dolar piyasa değerlemesine sahipti. WeWork firması dün New Jersey federal mahkemesine sunduğu dilekçede 15 milyar doların üzerinde varlık listeledi.

WeWork CEO’su David Tolley, şirkete kredi verenlerin yaklaşık %90’ının 3 milyar dolarlık borçlarını özsermayeye dönüştürmeyi kabul ettiğini söyledi. Tolley yaptığı açıklamada, “Şimdi eski kiralarımızı agresif bir şekilde ele alarak ve bilançomuzu önemli ölçüde iyileştirerek geleceğe yönelmenin zamanı” diyor.  WeWork’ün iflas başvurusunun ABD ve Kanada’daki lokasyonlarla sınırlı olduğu belirtildi.

WeWork Hindistan, WeWork franchise’ının en güçlü birimlerinden biri konumunda ve çoğunluğu Embassy Group’a ait olduğu için iflastan büyük ölçüde izole edildi. Hindistan başkanı bugün yaptığı açıklamada, Hindistan biriminin para kazandığını ve faaliyetlerine devam etmek için dış sermayeye ihtiyaç duymadığını söyledi.

WeWork için pandemi etkisi ve başarısız IPO sonu hazırladı

WeWork, aslında bir yandan agresif bir büyüme ve küresel genişleme döneminin, düşük performans gösteren birçok mülkten oluşan bir portföye yol açmasıyla boğuşmak zorunda kaldı. Bir dönem Türkiye’de de ofis açması gündeme gelen firmanın 2019’daki son derece başarısız ilk halka arz (IPO) girişiminin de şirkete büyük zarar verdiği konuşulmakta. Şirket, 2010’ların sonunda pazarın zirveye ulaştığı dönemde uzun vadeli kiralamalar imzalamış, bu yerleri yenilemiş ve daha sonra bir ay gibi kısa sürelerle kiraya vermişti. Pandeminin ortak çalışma alanlarına olan talebi azaltması, boş yerlerin artmasına ve ev sahiplerine milyarlarca dolarlık kira yükümlülüğünün devam etmesine yol açması nedeniyle firmanın stratejisi önemli zorluklarla karşılaştı.

Ayrıca, ilk halka arz süreci başarısız olan WeWork firmasında şirketin kurucu ortağı ve çoğunluk hissedarı konumundaki Adam Neumann’ın Ekim 2019’da CEO’luğu bırakması ve şirketle bağlarını koparması karşılığında 1,7 milyar dolar alması ancak daha sonra kötü gidişle birlikte yıllık 46 milyon dolar karşılığında şirkette danışman olarak devam etmesi büyük bir güvensizliğe yol açmıştı.

WeWork’ün dilekçesine göre, yıllar içinde WeWork’e 16 milyar doların üzerinde yatırım yapan SoftBank, ofis alanı firmasında %65’in üzerinde özsermayeye sahip. Neumann WeWork’ün iflas başvurusunu “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi. Pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “WeWork’ün bugün her zamankinden daha önemli olan bir üründen yararlanmayı başaramamasını 2019’dan bu yana kenardan izlemek benim için zor oldu. Doğru strateji ve ekiple, yeniden yapılanmanın WeWork’ün başarılı bir şekilde geri dönüşünü sağlayacağına inanıyorum.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir