Techinside Google News
Techinside Google News

Orman yangını önleyici jel geliştirildi!

Araştırmacılar orman yangını önleyici jel ile yangınların önüne geçmek istiyor. Su güçlendiricili jel önemli bir koruma sağlıyor.
- Advertisement -

Gezegen ısındıkça ve kuraklıklar yoğunlaştıkça, orman yangınları giderek daha sık ve yıkıcı hale geliyor. Son yıllarda, bu kontrol edilemeyen yangınlar sayısız evi yok etti, can aldı ve ekonomilere zarar verdi.

Bu büyüyen krize çözüm bulmak için Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, evlerimizi ve kritik altyapılarımızı orman yangınlarının tahribatından koruma yeteneğimizi önemli ölçüde artırabilecek devrim niteliğinde bir su güçlendirici jel geliştirdiler.

Orman yangını önleyici jel

Gezegen ısındıkça ve kuraklıklar yoğunlaştıkça, orman yangınları giderek daha sık ve yıkıcı hale geliyor. Son yıllarda, bu kontrol edilemeyen yangınlar sayısız evi yok etti, can aldı ve ekonomilere zarar verdi. Bu büyüyen krize çözüm bulmak için Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, evlerimizi ve kritik altyapılarımızı orman yangınlarının tahribatından koruma yeteneğimizi önemli ölçüde artırabilecek devrim niteliğinde bir su güçlendirici jel geliştirdiler.

Stanford ekibinin çığır açan jeli daha çok yönlü ve daha uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanmıştır. Koruyucu bir bariyer oluşturmak için yalnızca suya güvenen  geleneksel jellerin aksine, bu yeni formül çok katmanlı bir savunma mekanizması sunuyor.

Jel, silika parçacıklarıyla birleştirilmiş selüloz bazlı bir polimerden oluşur. Bir orman yangınının yoğun ısısına maruz kaldığında , jeldeki su buharlaşır ve selüloz yanar. Geriye kalan, mükemmel yalıtım özellikleriyle bilinen hafif, gözenekli bir malzeme olan silika bazlı bir aerojel.

Bu keşfin önemini vurgulayan çalışmanın baş yazarı Changxin “Lyla”: “Yumuşak, süngerimsi bir hidrojelin ısı altında sorunsuz bir şekilde sağlam bir aerojel kalkanına dönüştüğü ve gelişmiş ve uzun süreli orman yangını koruması sağladığı benzersiz bir fenomen keşfettik. Çevreye duyarlı bu çığır açan buluş, mevcut ticari çözümleri geride bırakarak orman yangınlarına karşı üstün ve ölçeklenebilir bir savunma sunuyor” dedi.

Hidrojelden aerojele dönüşüm, bu yeni malzemeyi bu kadar etkili kılan şeydir. Su ve selüloz bileşenleri gittiğinde, kalan silika parçacıkları termal yalıtkan görevi gören köpük benzeri bir yapı oluşturur. Appel, “Su kaynadığında ve tüm selüloz yandığında, geriye bir köpükte birleşmiş silika parçacıkları kalıyor. Bu köpük oldukça yalıtkandır ve sonunda tüm ısıyı dağıtarak altındaki alt tabakayı tamamen korur” diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir