Site icon TechInside

Oracle, nükleer tabanlı veri merkezi inşa edecek!

Oracle başkanı ve kurucu ortağı Larry Ellison, bu hafta ilginç bir duyuruda bulundu. Ellison, yapay zekanın elektrik talebinin o kadar “çılgın” hale geldiğini ve Oracle’ın yeni nesil nükleer teknolojiden güç sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Oracle, nükleer tabanlı veri merkezi tasarlıyor

Şirketin Pazartesi günü gerçekleştirdiği kazanç görüşmesinde yatırımcılara konuşan Ellison, “Gerçekten garip gelecek bir şey söyleyeyim” dedi ve ekledi: “Muhtemelen ‘Zaten her zaman garip şeyler söylüyor, o halde bunu neden duyuruyor? Gerçekten çok garip olmalı’ diyeceksiniz.”

Oracle, nükleer tabanlı veri merkezi tasarlıyor.

Oracle, bir gigawatt’tan fazla elektrik gerektirecek bir veri merkezi tasarlıyor ve bu veri merkezi üç küçük nükleer reaktör tarafından desteklenecek. Ellison, “Konum ve güç yeri… Zaten üç nükleer reaktör için inşaat izinleri var” dedi. “Bunlar, veri merkezine güç sağlamak için kullanılan küçük modüler nükleer reaktörler. İşte işler bu kadar çılgınlaşıyor. İşte olan biten bu.” Ancak Ellison, veri merkezinin veya gelecekteki reaktörlerin konumunu açıklamadı.

Küçük modüler nükleer reaktörler, veri merkezlerinden, imalattan ve ekonominin daha geniş çapta elektriklendirilmesinden kaynaklanan güç talebi arttıkça, güvenilir, karbonsuz enerjinin dağıtımını hızlandırma vaadi veren yeni tasarımlar. Genellikle, bu reaktörler 300 megawatt veya daha azdır, bu da mevcut ABD filosundaki tipik bir reaktörün yaklaşık üçte biri kadardır.

Birkaç parça halinde önceden imal edilecek ve daha sonra sahada monte edilecekler, bu da daha büyük tesisleri engelleyen sermaye maliyetlerini düşürecektir. Şu anda, küçük modüler reaktörler geleceğin teknolojisidir ve nükleer endüstrisindeki yöneticiler genellikle 2030’lara kadar ABD’de ticarileştirilmeyecekleri konusunda hemfikirdir. Nükleer Enerji Ajansı’na göre, şu anda dünyada faaliyette olan üç küçük modüler reaktör bulunmaktadır. İkisi, ABD’nin jeopolitik rakipleri olan Çin ve Rusya’da. Ayrıca Japonya’da da deneysel bir reaktör faaliyettedir.

Exit mobile version