OpenAI, yapay zeka modellerinin insan benzeri zekaya doğru ilerleyişini ölçmek amacıyla yeni bir ölçek geliştirdi. Bu ölçek, yapay zekanın gelişimini beş aşamada değerlendirerek yapay genel zekaya (AGI) ulaşma sürecini takip etmeyi hedefliyor.
Ölçeğin ilk seviyesinde mevcut dil modelleri gibi yapay zekalar bulunurken, ikinci seviyede insan zekasıyla eşdeğer sorun çözme yeteneğine sahip yapay zekalar yer alıyor. Üçüncü seviyede ise kullanıcı müdahalesi olmadan görevleri yerine getirebilen yapay zeka hedefleniyor. Dördüncü seviyede yeni fikirler ve kavramlar üretebilen yapay zeka bulunurken, beşinci ve son seviyede ise tüm organizasyonların görevlerini üstlenebilecek yapıda olan yapay zeka öngörülüyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zeka ölçeğinde ikinci seviyeye ulaşma konusunda yakın olduklarını ve bu seviyeyi GPT-5 ile gerçekleştirebileceklerini belirtti. Ancak, bu ilerleme beraberinde bazı etik ve güvenlik sorularını da gündeme getiriyor.
Son zamanlarda yaşanan bazı olaylar ise AGI hedefine doğru adım atarken güvenlik ve etik sorunları da beraberinde getiriyor. Mayıs ayında, şirketin güvenlik kültürünün yeterince vurgulanmadığı gerekçesiyle bazı üst düzey araştırmacıların görevlerinden ayrıldığı bildirildi.
OpenAI’nin geliştirdiği bu yeni ölçek, yapay zekanın teknik ilerlemesini izlemek ve değerlendirmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak, yapay zekanın toplum üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak, bu ilerlemenin etik ve güvenlik standartları açısından da dikkatlice ele alınması gerekiyor.