Site icon TechInside

OpenAI, kâr amacı gütmeyen yapısını terkediyor!

Yapay zekâ dünyasının önde gelen isimlerinden OpenAI, büyük bir değişimin eşiğinde. ChatGPT, OpenAI o1 ve Sora gibi çığır açan yapay zekâ modelleriyle tanınan şirket, yakın zamanda kâr amacı gütmeyen yapısından uzaklaşarak daha geleneksel bir kâr amacı güden bir yapıya bürünebilir.

OpenAI, kâr amacı gütmeyen yapısını değiştirebilir!

Edinilen bilgilere göre OpenAI, 150 milyar dolarlık devasa bir değerlemeye ulaşmayı hedeflediği yeni bir finansman turuna hazırlık yapıyor. Ancak bu finansman turuna katılmak isteyen yatırımcılar, OpenAI’ın kâr sınırını kaldırması şartını koşuyor. 6,5 milyar dolar değerinde olduğu belirtilen bu finansman turunun, yatırımcılardan yoğun talep görmesi nedeniyle kısa sürede sonuçlanması bekleniyor.

OpenAI’ın kâr sınırını kaldırma planı, yatırımcılara daha fazla getiri sağlamak amacıyla atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. Mevcut yatırımcılar arasında Thrive Capital, Khosla Ventures ve Microsoft gibi önemli işletmeler bulunuyor. Yeni finansman turuyla birlikte Nvidia ve Apple gibi teknoloji devlerinin de OpenAI’a yatırım yapması bekleniyor.

Hatta OpenAI, kâr sınırının kaldırılmasının yanı sıra, mevcut yapısını tamamen kâr amacı güden bir fayda şirketine dönüştürme konusunda da hukuk danışmanlığı alıyor. Bu değişim gerçekleşirse OpenAI, Anthropic ve Elon Musk’ın kurduğu xAI gibi yapay zekâ şirketleriyle aynı kategoride yer alacak.

Aslında OpenAI, ilk olarak gerçekten de kâr amacı gütmeyen bir yapıya sahipti. Şirket, bağışlar ve hibelerle finanse edilerek yapay genel zekâya (AGI) ulaşmayı amaçlıyordu. Ancak zamanla bu yapının sürdürülebilir olmadığı anlaşıldı. Bu nedenle 2019 yılında kâr amacı güden bir yan kuruluş oluşturuldu. Ancak bu yan kuruluş, kâr amacı gütmeyen ana birim tarafından kontrol ediliyordu. Yani kazanılan kârın belirli bir kısmı, ana birime aktarılıyordu.

OpenAI’ın bu değişim planı, şirketin ilk olarak kâr amacını neden sınırladığı sorusunu da beraberinde getiriyor. Şirket, bu sınırın ticari başarı ile güvenlik ve sürdürülebilirliği dengelemek, aynı zamanda yapay genel zekâ (AGI) araştırma ve geliştirme çalışmalarını teşvik etmek amacıyla konulduğunu açıklamıştı. Eğer bu sınır kaldırılırsa, ilk yatırımcılar daha büyük bir kâr pastanından pay almış olacak.

OpenAI’ın kâr sınırını kaldırabilmesi için öncelikle kâr amacı gütmeyen yönetim kurulunun onayını alması gerekiyor. Kurulda CEO Sam Altman, Bret Taylor ve yedi diğer üye bulunuyor.

Exit mobile version