Bir ürün üretiyorsunuz, yıllardır üretiyorsunuz, iyi de para kazanıyorsunuz. Bu durum, işin hep böyle sürüp gideceği anlamına gelmeyebilir.
Bir işiniz var, uzmansınız. Başarılı ve aranan bir kişisiniz. Bu durum, geleceğinizin hep böyle devam edeceği anlamına gelmeyebilir.
Aslında bazı mesleklerin ortadan kalkıp yeni mesleklerin oluşması, alışık olduğumuz bir süreç. Mesela santrallerin otomatikleşmesiyle birlikte santral operatörlüğü mesleği yok oldu. Burada tuzağın otomasyon olduğunu biliyoruz. Çok manüel, otomasyona rahat sokulabilecek bir işiniz varsa tehlikedeydiniz. Eskiden 3.000 kişi çalıştıran bazı fabrikalar artık 30 kişiyle dönebiliyor. Bunları hep duyduk.
Ama yeni bir şey var: Otomasyon artık manüel olmayan işleri de kapsıyor. Teknoloji kullandığı için otomasyona alınabileceğini düşünmediğimiz bazı şeyler de artık otomasyona alınıyor.
Ara kademe yöneticilerinin sayısı azaldı
Mesela standart bir veritabanı yöneticisini (Database Administrator – DBA) düşünün. Eskiden yapıyor olduğu işlerin pek çoğunu artık bir takım otomasyon araçları gerçekleştirebiliyor. DBA rolünün ortadan kalkması pek olası değil, ama ihtiyaç duyulan toplam DBA sayısı çok hızlı artmayabilir, hatta zamanla azalabilir. Belki de ara katman ortadan kalkabilir, daha önce yöneticilerde olduğu gibi. Tepe yönetim önemini korudu, alt seviye yönetenlere de ihtiyaç azalmadı, ama ara kademe yöneticilerinin sayısı azaldı. Ara kademe yöneticiler de otomasyona kurban gittiler. Hala varlar, ama otomasyon yüzünden, sayıları olması gerekenden çok daha az. DBA’lerde de üst seviye yetkinliklere sahip, kendini farklılaştırmış kişiler için hiçbir tehdit yokken, daha orta kademe DBA’ler, iş bulma ve işten tatmin olma konusunda giderek zorluklarla karşılaşabilir.
Yazılımcılar için de benzer bir durum söz konusu. Giderek daha fazla kod bloğu otomatik yazılır ya da bir yerden alıp kullanılabilir hale geliyor.
İnsanların hoşuna gidecek reklam cıngılları bile otomasyonla üretilebilir.
Ya da tercümeyi düşünün. Bu işi yapabilen uygulamalar giderek daha akıllanıyor.
Teknolojinin kendisiyle ortaya çıkmış ve manüel işleri ortadan kaldırmış çeşitli işlerin kendileri de otomasyona kurban gitme yolunda.
Daha ilginci, sadece işler değil, ürünler de dijitalleştikçe dünya değişiyor.
Kitap dağıtıcıları, CD üretimi/dağıtımı yapan şirketler vb… Daha ne kadar yaşayabilirler sizce? Yazı, müzik, resim, film bunların tamamı dijitalleştirilebilir durumda. Dijital bir ürünün dünyanın bir ucundan öbür ucuna ulaşım maliyeti neredeyse sıfır, ulaşım süresi ihmal edilebilir seviyelerde.
Acaba başka hangi ürünler dijitalleşebilir? Plastik döküm makinelerinin yerini 3 boyutlu yazıcıların alması da dijitalleşme değil mi? Ürün 1’ler ve 0’lara dönüştürülerek modelleniyor, hammaddenin bulunduğu yerde 3 boyutlu bir yazıcı ürünü basıyor.
Işınlama hala bilim kurgu romanlarında ve filmlerinde yer alan uzak bir konu mu sizce?
Aslında onlarca yıldır ışınlamayı yapıyoruz. 1’lere ve 0’lara dönüştürebildiğimiz, dijitalleştirebildiğimiz, en saf haliyle veri haline sokabildiğimiz her şeyi, elektronların müthiş hızıyla dünyanın bir başka tarafına ışınlayabiliyoruz.
Sizin ürünleriniz de ışınlanabilir ürünler mi? Ya kariyeriniz?