İşyerinde kullanılacak ilk Apple Watch’lar çok yüksek ihtimalle kişisel cihaz olacak. Yine de bu cihazlar kurumsal ağlarla iletişim kurabilecek ve şirket verilerine erişebilecek, bu verileri indirebilecek ve saklayabilecek. Diğer giyilebilir ürünler (Apple Watch’un şu anki versiyonu değil) dahili kameralara sahip. Apple Watch’u daha ilginç kılan özelliklerinden biri ise uzaktan bağlantı ile iPhone’lara bağlanarak kontrol edebilmesidir.
BT departmanlarının Apple Watch’un işyerinde yaratacağı etkiden kaygı duymaya başladı, bu da anlaşılabilir bir durum. Çoğu şirket zaten BYOD cihazlarını kullanmaya başlasa da yeni çıkmazlar ortaya çıkacak. Bu listenin en başında ‘giyilebilir cihazların kurumsal ağa bağlanmasına izin vermek uygun mu? Cihaz zaten erişim izni verilen bir akıllı telefona bağlanmışsa ne olacak?’ sorusu yer alıyor.
#GenMobile işyerinde esneklik istiyor
Aruba Networks tarafından gerçekleştirilen bir rapora göre, #GenMobile olarak adlandırılan yeni nesil çalışanlar işyerinde esneklik sağlanmasını istiyor, bu nedenle bu cihazların işyerinde yasaklanması yönünde alınacak kararlar rağbet görmeyecek. Ankete yanıt veren öğrencilerin neredeyse üçte ikisi iş ve özel yaşamlarını daha iyi yönetmek için mobil cihaz kullandıklarını söylüyor.
Apple Watch’un ve diğer giyilebilir cihazların şirkette kullanılmasına izin veren bir karar alınırsa, kurumsal veri kullanımına dair mevcut BYOD politikaları yeterli olacak mı yoksa yeni politikalara mı ihtiyaç duyulacak?
CIO’lar bu politikaları değerlendirirken çalışanların kıyafetine veya hatta ofis kiler ekipmanlarına gömülü olabilen diğer IoT tabanlı cihazların da mevcut olacağını unutmamalı. “BYOD” kısaltması yakında “BYOX” ile yer değiştirmek zorunda kalacak. Burada “X” “aklınıza gelebilecek her şey” anlamına geliyor.
CIO’lar sadece ve sadece politikalar uygun şekilde düzeltildikten sonra altta yatan iletişim ağıyla ilgilenmeye başlayabilir. Çoğu BT şirketi, kurumsal WiFi’ya bağlanan mobil cihazlarda güvenliği sağlayan çözümleri uygulamaya başlamış durumda; bu şekilde ağlarına erişen mobil cihazların numarasını, türünü ve frekansını eksiksiz görebiliyorlar. Dahası, bu platformlar çalışanların mobil cihazı kullandığı bağlamı analiz edebilen ve buna göre tedbir alan esnek güvenlik politikaları uygulayabiliyor. Örneğin, bir kafede kurumsal verilere erişmek için Apple Watch kullanan bir çalışana mesai saatleri içerisinde bilgisayar kullanan çalışanla aynı düzeyde erişim izni verilmeyebilir. Bağlama göre farklı politikalar uygulanarak esneklik ve güvenlik arasında doğru denge kurulabilir.
Bu bilgiler ışığında, CIO’ların şirketin ihtiyaçlarına en iyi yanıtı veren BYOX politikası belirlerken birbiriyle yarışan gereksinimleri çok maharetli bir şekilde dengelemesi gerekecek. Apple Watch bu dengeleme işini kesinlikle kolaylaştırmıyor. Ancak daha güzel hale getireceği kesin.