Site icon TechInside

NVIDIA ve OpenAI CEO’ları Yapay Zekâ Güvenlik Kurulu’na girdi!

Resmi adı Yapay Zekâ Güvenlik ve Emniyet Kurulu olan grup, ABD hükümetine yapay zekâ ile ilgili çok çeşitli konularda danışmanlık yapacak. Bu rehberlik sadece ulusal güvenlikle değil, aynı zamanda elektrik tüketimi (YZ için ufukta görünen bir sorun) ve üretimle de ilgili olacak. Kurulun ilk kez Mayıs ayında toplanacağı ve her üç ayda bir toplanmayı planladığı bildiriliyor.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, YZ’nin ABD’ye muazzam faydalar sağlayabileceğini ancak YZ tabanlı teknolojinin yanlış uygulanmasının sonuçları olabileceğini söyledi. Mayorkas, “Kritik altyapı söz konusu olduğunda yapay zekânın güvenli, emniyetli ve sorumlu bir şekilde kullanılmaması yıkıcı olabilir” dedi.

Bakanlık, teknoloji endüstrisinin en büyük isimlerinden bazılarını içeren kurul üyeliği için tüm imkânlarını seferber ediyor: Nvidia CEO’su Jensen Huang, Microsoft CEO’su Satya Nadella, Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve OpenAI CEO’su Sam Altman. AMD CEO’su Lisa Su ve Cisco CEO’su Chuck Robbins gibi diğer önemli isimler de bu göreve davet edildi.

Teknoloji şefleri; akademi, siyaset ve diğer endüstriler gibi diğer alanlarda önemli kimliklere sahip yaklaşık iki düzine üyeye sahip olduğu anlaşılan kurulun yalnızca bir bölümünü oluşturuyor. Yapay zekâ şirketi olmayan diğer önemli üyeler arasında silah üretiminde dünya devlerinden Northrop Grumman CEO’su Kathy Warden, Avukatların Hukuk Altında Sivil Haklar Komitesi İcra Direktörü Damon Hewitt ve geçen sonbaharda bir idari emirle yapay zekâ güvenlik önlemlerini uygulamaya koyan Başkan Biden gibi Demokrat Parti üyesi olan Maryland Valisi Wes Moore yer alıyor.

YZ güvenlik kurulunun üyeliğinin tam bir listesi veya çeşitli sektörlerin ne kadar belirgin bir şekilde temsil edildiği henüz bilinmiyor, ancak teknoloji endüstrisinin bilinen sekiz üyeyle en büyük grubu oluşturması muhtemel görünüyor. Kurulun toplam 23 üye koltuğuna sahip olması bekleniyor.

Bu arada, söz konusu kurula yapay zekâ endüstrisinin tüm önemli isimlerinin davet edilmesi bir yandan özel sektör – hükümet işbirliği açısından değerli görünse de bir yandan da çeşitli endişeleri beraberinde getiriyor. Örneğin geçtiğimiz yıl İngiltere’de düzenlenen dünyanın ilk yapay zekâ zirvelerinden birisinde İngiltere Başbakanı, yapay zekâyla ilgili kural ve politikaların onu geliştiren şirketlerin eline bırakılamayacağını net bir biçimde ifade etmişti. Şimdi ise tam tersi yapılıyor gibi gözükmekte.

Eğer teknoloji ve yapay zekâ şefleri birleşik bir cephe oluştururlarsa, kararlarda çoğunluğu elde etmekten sadece dört oy uzakta olabilirler. Mayorkas bu endişelerle ilgili olarak “Bu kurulun misyonunu anlıyorlar,” dedi ve ekledi: “Bu, yeni iş geliştirme ile ilgili bir görev değil.”

Bu kurulun ABD hükümetine YZ ile ilgili konularda rehberlik etme hedefinde ne kadar başarılı olacağı belli olmasa da, YZ konusunun çok karmaşık bir hal aldığı kesin. Savunma sanayinde, jetler de dahil olmak üzere otonom savaş araçları için test ediliyor; aynı zamanda Temsilciler Meclisi, YZ şirketlerinin eğitim verilerinin telif hakkıyla korunan içerik içerip içermediğini açıklamaları gerekip gerekmediğini tartışıyor.

Ayrıca yapay zekâ  ABD başkanlık seçimlerinde oldukça önemli bir rol oynayabilir. Yaklaşan Başkanlık seçimlerine altı aydan biraz fazla bir süre kaldığı düşünüldüğünde, kurul oluşturma zamanlaması oldukça manidar.

Exit mobile version