Site icon TechInside

Nükleer savaş tehdidinin yerini yapay zeka savaşı mı alıyor?

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından başlayan Nükleer silahlanma yarışı dünyayı yok edici bir nükleer savaşın kıyısına kadar getirmişken 80’li yıllarda liderlerin bir araya gelerek nükleer silahsızlanma anlaşmaları imzalamasıyla tansiyon biraz düşürüldü ancak nükleer savaş tehdidi hiçbir zaman ortadan kalkmadı.

Teknolojinin hızlı gelişimi ise şimdi süper güçleri yeni bir silahlanma yarışına soktu: Yapay zeka. Rusya lideri Putin’in geçtiğimiz haftalarda yapay zekada en güçlü olacak ülkenin cephede lider olacağını ve dünyayı yöneteceğini açıklaması, Rusya, Çin ve ABD arasındaki yeni silahlanma yarışının yapay zeka üzerinden yaşanacağını ortaya koydu.

Yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğini ve silahlandırılmaması gerektiğini savunan, Elon Musk, Stephen Hawkings gibi bine yakın aydın ve bilim adamının uyarılarına rağmen, Birleşmiş Milletler’in de bu konuda bir sınırlama getirmek için çalışmasının olmadığı dikkat çekiyor zira aynı kurum ABD, Rusya ve Çin kontrolünde hareket eden bir yapı olarak tanınıyor.

Rusya, ABD ve Çin’in şimdiden gizli askeri yapay zeka çalışmaları yaptığı ve bu çalışmaları cephede denemek için fırsat kolladığı düşünülüyor. Rusya’nın silah üreticisi şirketleri şimdiden yapay zeka ile hedef seçen ve ateş eden zırhlı ve insansız savaş araçlarını internette sergileyerek Rusya’nın müttefiki ülkelerde müşteri aramaya başladılar. Rusya’nın askeri doktrini de 2025 yılına kadar ülkenin askeri gücünün %25’ini robotik teknolojilerle donatmak olduğunu açıkça ifade ediyor.

ABD ve Çin ise, Rusya’dan farklı olarak, doğrudan askeri yapay zeka teknolojilerine dev yatırımlar yapmak yerine, Google, Facebook, Amazon, Baidu gibi özel şirketlerin ticari alanda dev yatırımlarla geliştirdikleri yapay zeka teknolojilerini askeri alanda kullanılacak şekilde savunma sanayine entegre etme yöntemini tercih ediyorlar. Çin’deki Beihang University, bir yandan ülkedeki en önemli öğrenen makineler projelerini yürüterek, Baidu gibi dev şirketlerin ticari alanda hakimiyetini arttırması için destek sağlarken diğer yandan Çin ordusuna yapay zekalı drone’lar geliştiriyor. Bu nedenle, üniversite ABD’nin kara listesinde yer alıyor ve yapay zeka konusunda kritik teknolojiler içeren ürünlerin bu üniversite ile bağlantılı şirketlere veya ülkelere satılmasına yasak getirilmiş durumda.

Kısacası, dünya devleri nükleer silahlanma yarışından sonra şimdi de silahlandırılmış yapay zeka yarışına girmiş görünüyorlar ve bu yarışın sonu, nükleer silahlanma yarışından çok daha riskli gibi görünüyor.

Exit mobile version