Techinside Google News
Techinside Google News

Nükleer santral güvenliği otonom hale geliyor

Nükleer santral güvenliği robotlarla birlikte otonom hale geliyor. Robotlar, santrallerde denetleme görevini üstleniyor.
- Advertisement -

Dünyanın ilk robot müfettişi İngiltere’de nükleer santral güvenliğini otonom olarak denetleyecek. Denemede otonom teknolojinin füzyon tesisi bakımında güvenliği ve maliyet verimliliğini nasıl artırabileceği ortaya konuldu.

Nükleer santral güvenliği için yeni çalışma

Füzyon enerjisi araştırmaları dünyasında çığır açan bir dönüm noktasına ulaşıldı. İlk kez, otonom bir robot konuşlandırıldı ve bir füzyon enerjisi tesisinde dahili bir inceleme yapmak için kullanıldı. Bu, Oxford Üniversitesi’nde bulunan Oxford Robotik Enstitüsü (ORI) ve Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA) tarafından yapıldı. Dağıtım, özellikle füzyon enerjisi açısından, bu tür düşmanca ortamlarda otonom operasyonların ve bakımın geleceğine doğru önemli bir adımı temsil ediyor.

Robotun 35 günlük görevi, kapatılmadan önce en büyük ve en güçlü füzyon araştırma cihazlarından biri olan Ortak Avrupa Torus (JET) tesisinde gerçekleşti . Bu başarılı deneme, füzyon enerji santrallerinin sürdürülmesinde ve bir gün kapatılmasında otonom robotların bütünleşik kullanımına olanak tanıyacak.

Bu denemenin önemi abartılamaz. Füzyon santrallerinin geleceğin enerji kaynağı olması bekleniyor, ancak faaliyet gösterdikleri zorlu ortam nedeniyle düzenli bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Geleneksel olarak, bu tür denetimler ve onarımlar insan kontrollü robotlar tarafından gerçekleştiriliyordu. Ancak, JET’te test edilen gibi otonom robotlar sayesinde bunun değişmesi bekleniyor.

UKAEA’nın Zorlu Ortamlarda Uzaktan Uygulamalar bölümünün Araştırma Başkanı Dr. Robert Skilton: “Projenin amacı, otonom robotik teknolojisinin güvenilirliğini doğrulamak ve füzyon tesislerinde uzun süreli güvenli ve etkili denetimler için bunların kullanımına güven ve inanç aşılamaktır” şeklinde açıklama yaptı.

Bir füzyon tesisinin içindeki ortam tehlikeli olabilir, radyasyon, vakum seviyesindeki basınçlar ve aşırı sıcaklıklarla karakterize edilir. Bu faktörler, uzun süreler boyunca insan erişimini zorlaştırır, hatta imkansız hale getirir. UKAEA ve ORI, otonom bir robotun doğrudan insan müdahalesi olmadan temel denetimleri gerçekleştirebileceğini göstererek, füzyon tesisi bakımı için daha güvenli ve daha uygun maliyetli bir alternatifi ortaya koydu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir