Neuralink’in PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface – Hassas Robot İmplantlı Beyin-Bilgisayar Arayüzü) adı verilen insanlı ilk deneylerine, omurilik yaralanması veya ALS nedeniyle kuadriplejisi (kol ve bacakların his ve hareket kabiliyetini yitirmesi ile oluşan felç) bulunan hastalar katılacak. İmplant takılacak gönüllülerin en az 22 yaşında olmaları ve güvenilir bir bakım hizmetine sahip olmaları gerekiyor.
Musk 2022’de cihazı kendi beynine yerleştirmeyi planladığını söylemişti, ancak çılgın CEO’nun ilk katılımcı grubu arasında yer alması pek olası görünmüyor. 2016 yılında kurulan Neuralink, nörolojik rahatsızlıkları olanların çeşitli cihazlarla iletişim kurmasını ve bunları kontrol etmesini sağlayan bir teknoloji geliştiriyor. Bu teknoloji, bir implant vasıtasıyla insan beynini bir bilgisayar arayüzüne bağlıyor. Böylece örneğin felçli bir kişi, yalnızca el hareketlerini hayal ederek potansiyel olarak telefonunu kullanabilir hale geliyor. Bununla birlikte uzmanlar, her zaman hırslı olan Musk’ın uzun vadede insanları “insanüstü biliş” ile donatabileceği bir teknoloji arayışında olduğunu öne sürüyor.
Neuralink, ilk etapta PRIME çalışmasını N1 implantının (N1) ve R1 adı verilen cerrahi robotunun güvenliğini değerlendirmek için kullanmak istediğini söylüyor. Ayrıca bu deney, felçli kişilerin harici cihazları düşünceleriyle kontrol etmelerini sağlamaya yönelik beyin-bilgisayar arayüzünün ilk işlevselliğini de değerlendirecek.
Neuralink web sitesinde ilgili deneyi “R1 robotu, N1 implantının ultra ince ve esnek ipliklerini beynin hareket niyetini kontrol eden bir bölgesine cerrahi olarak yerleştirmek için kullanılacak. Yerleştirildikten sonra, N1 implantı kozmetik olarak fark edilmez olacak ve beyin sinyallerini kablosuz olarak kaydederek hareket niyetini algılayan arayüze iletecek” şeklinde tanımlıyor. Çalışmanın ilk hedefi ise insanlara yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etme yeteneği kazandırmak.
PRIME çalışması Mayıs ayında FDA tarafından verilen muafiyet kapsamında yürütülüyor. Neuralink geçtiğimiz yıl beyin-bilgisayar arayüzünü bir maymun üzerinde başarılı bir şekilde uygulamış ve maymunun sadece düşünerek Pong oynadığı bir videoyu paylaşmıştı. Maymun aynı yöntemi kullanarak bilgisayar imlecini de hareket ettirebilmişti. Ancak şirket, hayvanlı deney çalışmaları yüzünden ciddi eleştirilere de maruz kaldı.
Kısa süre önce implant kullanılan 23 maymundan 15’inin öldüğü iddialarına yanıt veren Elon Musk ise söz konusu ölümlerin implanta bağlanmasının yanlış olduğunu söylemişti. Musk, ilk hayvan deneylerinde sağlıklı maymunlar üzerindeki riski en aza indirmek için ölümcül derecede hasta maymunlar kullanıldığını açıklamıştı.