Site icon TechInside
Neuralink’ ikinci hastaya beyin çipini takıyor!

Neuralink’ ikinci hastaya beyin çipini takıyor!

Elon Musk'ın Neuralink'

Elon Musk, Neuralink’in önümüzdeki hafta ikinci bir hastaya beyin çipi implant edeceğini açıkladı. Şirket, implant için yapılan bazı geliştirmeler ve donanım sorunlarının giderilmesi üzerine önemli değişiklikler yapıldığını duyurdu.

Elon Musk, yaptığı açıklamada, beyin teknolojisi girişimi Neuralink‘in sistemini ikinci bir insan hastaya implante edeceklerini belirtti. Şirketin yöneticileri, ilk insan denemesinde karşılaşılan donanım sorunlarını gidermek için önemli değişiklikler yapıldığını vurguladı.

Neuralink, felçli hastalara yardımcı olmayı amaçlayan bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştiriyor. Şirketin Telepathy (Telepati) adı verilen ilk sistemi, doğrudan beyne yerleştirilen 64 “iplik” içeriyor. Neuralink’in web sitesine göre, bu iplikler bir insan saçından daha ince olup 1.024 elektrot aracılığıyla sinirsel sinyalleri kaydediyor. BCI alanında onlarca yıldır çalışan şirketler olmasına rağmen, hiçbiri cihazlarını ticarileştirmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) onay almış değil.

Canlı yayında duyurulan planlar

X platformu üzerinden yapılan canlı yayında, Musk ve Neuralink yöneticileri, cihazı bu yıl 5-10 hastaya implante etmeyi planladıklarını açıkladı. Ocak ayında Neuralink, FDA tarafından onaylanan klinik çalışma kapsamında ilk insan hastası olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh’a BCI implantı gerçekleştirmişti. Arbaugh, implant sonrasında düşünceleriyle fare imlecini kontrol edebiliyor, Civilization VI gibi oyunlar oynayabiliyor ve canlı yayın açabiliyor.

Mayıs ayında yapılan bir güncellemede ise şirket, ilk beyin çipi implantında sorun yaşadığını bildirdi. Telepathy sistemindeki bazı ipliklerin düzgün çalışmadığı ve %15 işlev kaybı yaşandığı, ancak bunun Arbaugh için bir sorun teşkil etmediği belirtildi.

Çözüm ve iyileştirmeler

Canlı yayında gösterilen sunumlarda, Neuralink’in bu sorunları çözmek için yaptığı önemli değişiklikler yer aldı. Bu değişiklikler arasında çipin elektrotlarının deneğin beyninin daha derinlerine yerleştirilmesi de bulunuyor. Daha derine yerleştirme işlemi birkaç milimetre ile sınırlı olacak. Neuralink, düzgün çalışmayan ve yerlerinden çıkan ipliklerin ameliyat sırasında beynin içinde oluşan hava cebi yüzünden olduğunu açıkladı. Şirket ayrıca kafatasının altında bir boşluk oluşmasını önlemek için implantı daha iyi şekillendirmeyi planlıyor. Bu sayede implant, beyne daha yakın bir yere konumlandırılacak ve iplikler üzerindeki gerilim düşürülecek.

Düzenleyici onayına bağlı olarak Neuralink, çipi birkaç yıl içinde binlerce hastaya genişletmeyi öngörüyor. Elon Musk, Neuralink ile teknolojiyi kontrol edebilmeyi umuyor.

Neuralink’in ikinci hastası için hazırlıkları sürüyor ve şirket, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Exit mobile version