Techinside Google News
Techinside Google News

Nesnelerin interneti canlı yaşamını takip ediyor

Nesnelerin interneti yaban hayatı korumak için kullanılıyor. ‘Hayvanların İnterneti’ kavramı artık hayatımıza giriyor.
- Advertisement -

‘Hayvanların interneti’ yakında yaban hayatının daha önce hiç görülmemiş fenomenlerini ortaya çıkarabilir. Nesnelerin interneti canlı hayvanlara da uygulanabilir. Araştırmacılar çeşitli hayvanlara ve hatta buzullar ve okyanus kalıntıları gibi cansız nesnelere bile küçük, güneş enerjisiyle çalışan izleme cihazları takmayı planlıyor.

Nesnelerin interneti canlı yaşamında kritik rol oynayacak

Saha biyologları ve hayvan meraklıları, ICARUS (Uzay Kullanarak Hayvan Araştırmaları İçin Uluslararası İşbirliği) olarak bilinen devrim niteliğindeki uzay tabanlı bir sistemin lansmanını heyecanla bekliyorlar. Sistemin 2025’te bir zamanda lansmanı bekleniyor.

Bu girişim, gezegenin çeşitli gizli doğal fenomenlerine dair benzeri görülmemiş içgörüler sunacak sensör takan vahşi yaşamın küresel bir ağı olan bir “hayvanlar interneti” kurmayı amaçlıyor. Nesnelerin interneti canlı fenomenleri keşfetmede de yardımcı olabilir. Kambur balinaların uçsuz bucaksız okyanuslarda nasıl seyahat ettiği, yavru deniz kaplumbağalarının tehlikeli sularda karşılaştığı zorluklar ve uzak Himalaya dağlarında yaşayan kar leoparlarının şaşırtıcı davranışları gibi gizemleri çözmeyi amaçlıyor.

ICARUS web sitesi, “İlk kez, bir hayvanın yerini ve hareketlerini gerçek zamanlı ve büyük ölçekte binlerce hayvanla belirlemek mümkün olacak” iddiasında bulundu. Bu girişim kapsamında bilim insanları, çeşitli hayvanlara ve hatta buzullar ve okyanus atıkları gibi cansız nesnelere küçük, güneş enerjisiyle çalışan izleme cihazları takacak. Bazıları bir ataştan daha hafif olan bu hafif sensörler, uzaydan yaban hayatı hareketlerini ve davranışlarını izlemeyi amaçlayan küresel bir ağın parçası olacak. Bu da nesnelerin interneti canlı uyumu açısından büyük bir adım.

Bilim insanları, binlerce etiketli hayvanı izleyerek, dünya çapında hayvan popülasyonlarını ve ekosistemlerini etkileyen faktörler hakkında daha derin bir anlayış kazanmayı umuyor. ICARUS’un web sitesinde, “Vericiler, bilim insanlarına daha önce bulduklarının çoğunu ancak saatler süren gözlemlerden sonra söyleyebilecek” ifadesi yer alıyor. ICARUS projesi, önümüzdeki yılın bir zamanında, özel fırlatma şirketlerini kullanarak CubeSat olarak bilinen beş düşük maliyetli, minyatür uyduya alıcılar fırlatmayı planlıyor. Nesnelerin interneti canlı takip sistemlerinde kullanılabilir.

Yeni sistemde uydu tabanlı alıcıların yenilikçi kullanımı yalnızca hayvan izlemenin coğrafi kapsamını genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda incelenebilecek türlerin yelpazesini de önemli ölçüde genişletiyor. Nesnelerin interneti canlı yaşamında da bu şekilde geniş bir uygulama alanı bulacaktır.

Bu sistemdeki etiketler, bilim insanlarına hayvanların nasıl davrandığı konusunda yepyeni bir anlayış düzeyi sağlayacak. Hayvanın ne kadar enerji kullandığına dair her saat güncelleme gönderiyorlar ve etraflarındaki hava durumu gibi şeyleri takip ediyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir