Site icon TechInside
%%title%%

Neden Her Kuruluş Genişletilmiş Tespit Ve Yanıt (XDR) Kullanmalı?

ALEV AKKOYUNLU / Laykon Bilişim Operasyon Direktörü

ALEV AKKOYUNLU / Laykon Bilişim Operasyon Direktörü

Günümüzün gelişmiş tehditleri, XDR çözümlerinin sağladığı erken tespit ve müdahale sayesinde artık yeterince güvenli olmayan uç noktaları ihlal edemiyor ve ağ içerisinde kontrolsüz bir şekilde yayılamıyor. Elbette bu tehditler hala mevcut ancak XDR, saldırının amacına ulaşmasını önlemek için güvenlik ekiplerine kabiliyet kazandırıyor.

Ezber bozan yapısına rağmen XDR çözümleri, endüstri genelinde yaygınlaşmadı. Bunun en büyük sebebi ise XDR’ın yalnızca büyük işletmeler tarafından ihtiyaç duyulduğu algısı. Ancak tedarik zinciri saldırılarının artması, küçük kuruluşları kurumsal ağlara sızmaya çalışan kötü niyetli aktörler için cazip hedefler haline getirdi.

Tedarikçilerle, hizmet sağlayıcılarla ya da diğer ortaklarla iş yapan tüm kuruluşların günümüzün sofistike saldırılarına karşı risk altında olduğunu bilmesi, kendilerini ve ortaklarını saldırganlardan korumak için en iyi araçlardan yararlanması önem taşıyor.

1. Gelişmiş Tehdit Algılama: Günümüzün tehdit aktörleri, geleneksel güvenlik araçlarını aşmak için farklı birçok hileli ve kapsamlı taktikler kullanıyor. Genellikle yapay zeka ve makine öğrenimi ile desteklenen XDR ise gerçek zamanlı tehdit istihbaratına ve bilinen güvenlik açıklarına dayalı olarak hangi davranışların aranacağını biliyor. Anormal bir konumdan ağa giriş yapan bir uzaktan çalışan ile yetkisiz bir ağ bağlantısı arasındaki farkı anlamak, False-Positive algılamaları ve gereksiz iş akışlarını azaltırken savunmanızı güçlendiren istihbarat

üretir. XDR’ınız iş operasyonlarını etkilemeden bu sofistike tehditleri tespit edebilecek gelişmiş tehdit algılama yeteneklerine sahip olduğundan emin olun. Anormal bir konumdan ağa giriş yapan bir uzaktan çalışan ile yetkisiz bir ağ bağlantısı arasındaki farkı anlamak, yanlış pozitifleri ve gereksiz iş akışlarını azaltırken savunmayı da güçlendiren önemli bir istihbarat türü.

2. Otomatik Yanıt: Otomasyon, güvenlik iş akışlarını düzene sokmanın ve operasyonel verimlilik yaratmanın anahtarı olarak kabul ediliyor. Doğru XDR çözümü, ister güvenliği ihlal edilmiş bir kullanıcı hesabını devre dışı bırakmak, ister bilinmeyen bir makineyi ağdan izole etmek olsun, kritik olaylara otomatik yanıtları tetikleme yeteneğine sahip olması gerekiyor. Bağımsız olarak veya döngüde bir insanla birlikte hızlı hareket etme yeteneği, kuruluşların saldırganları yüklerini teslim etmeden önce saldırı zincirinin erken aşamalarında durdurmalarına ve iş operasyonları üzerindeki etkilerini azaltmalarına olanak tanıyor.

3. Merkezi Yönetim ve Proaktif Öngörü: Son olarak, XDR çözümünüzün size tek bir yönetim paneli ile tüm BT ortamınızın merkezi ve bütünsel bir görünümünü sağlaması önem taşıyor. Ağınızdaki sistemleri, verileri, kullanıcıları ve bağlantıları, nerede savunmasız olduğunuzu ve tehditlerin sistemden sisteme nasıl geçebileceğini bilmeniz gerekiyor. Doğru XDR çözümü, vektörler ve izleme araçları arasında değerli proaktif öngörüler oluşturmak için eğilimleri belirleyerek ve farklı olayları ilişkilendirerek merkezi yönetimin ötesine geçiyor. Günümüzün tehditleri, bulutta başlayıp şirket içi altyapıya yayılmadan önce sistemler arasında yayılacak kadar karmaşıktır. Bu nedenle XDR çözümlerinin ilgisiz olayları tespit etmesi, müdahale ekiplerine uygun bir yanıt oluşturmaları için ihtiyaç duydukları bağlamı sağlayan eksiksiz bir saldırı zincirini bir araya getirmesi ve bunu saldırganlar çoktan harekete geçip yüklerini teslim ettikten sonra değil, neredeyse gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde yapması önem taşıyor.

Alev Akkoyunlu
Laykon Bilişim Operasyon Direktörü

23 yıla yakın bir süre siber güvenlik sektöründe satış ve pazarlama alanında ustalaşan Alev Akkoyunlu, şu an Bitdefender Antivirüs’ün de aralarında bulunduğu birçok güvenlik ürününün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörlüğü görevini yürütmektedir. 1979 doğumlu olan Akkoyunlu, Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunudur. Akkoyunlu, 1 çocuk sahibidir.
Exit mobile version